Belföld

Kísérlet: parkolási övezeten kívül alakítanak ki dedikált parkolóhelyeket az ott lakóknak

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Kizárólagos lakossági parkolóhelyeket hoznak létre a II. kerületben a parkolási övezet határában a zsúfoltság csökkentése érdekében

– tette közzé a Facebook-oldalán Őrsi Gergely. A polgármester emlékeztetett, hogy az idén januárban új várakozási övezet jött létre a II. kerületben, a bővítésre pedig azért volt szükség, mert egyre kezelhetetlenebbé vált többek között a Törökvész, Vérhalom és Pasarét környékének parkolási terheltsége. Viszont az új fizető övezet létrehozásával a parkolási terhelés egy része áttevődött az ezzel határos területre.

Ezért már akkor elhatároztuk, hogy az övezethatár környékén lévő utcában egyedileg történik majd a lakosság számára fenntartott parkolóhelyek kijelölése. A szükséges forgalomtechnikai tervek elkészültek a tavasz végén, majd azt az illetékes közútkezelő engedélyezte. Az év elején a XII. kerület vezetésével közösen kezdeményeztük, most Budapesten először itt a II. kerületben kerül bevezetésre az itt lakók érdekében fizető parkolási övezeten kívül, kizárólagos lakossági várakozóhely

– írta a polgármester. Hozzátette, az engedély alapján az érintett területen elkezdték kihelyezni a szükséges táblákat, amelyek szabályozzák, hogy mely terület áll majd rendelkezésre a kizárólagos lakossági várakozáshoz az ott lakók részére. „Biztosak vagyunk benne, hogy ezáltal csökkenni fog a terhelés, és a helyben lakók könnyebben tudnak megállni otthonukhoz közel. Továbbá mindenhol lesz olyan rész is, ahol megkötés nélkül lehet majd várakozni.”

A kizárólagos lakossági várakozóhelyek kijelölése augusztusban megtörténik, és szeptember elsejétől életbe is léphet az engedélyhez kötött lakossági várakozás a kijelölt területen – írja a polgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik