Belföld

Fenekestül felforgatja Budapest közlekedését az atlétikai vb maratoni futása

18 nap múlva, augusztus 19-én veszi kezdteték Budapesten a 2023-as atlétikai világbajnokság, de a főváros életére már a mai naptól kihatással lesz a világverseny – derült ki a szervezők keddi sajtótájékoztatóján, melyről az Index számolt be.

A lap szerint Németh Balázs, az atlétikai világbajnokság szervezőcégének vezérigazgatója úgy fogalmazott, augusztus 19. és 27. között hazánk rendezi a világ harmadik legnagyobb sporteseményét, ráadásul idén nem is rendeznek ennél nagyobb eseményt, így kijelenthető, hogy 2023-ban Budapest a világ sportfővárosa. Németh vázolta, hogy az atlétikai világbajnokság fő helyszíne a Nemzeti Atlétikai Központ lesz, míg a gyaloglást és a maratoni futóversenyeket a Hősök teréről rajtolva Budapest legszebb részein, a 6. kerületben, a belvárosban és az 1. kerületben rendezik.

Ez egyúttal azt is jelenti, hogy az említett versenyek Budapest közlekedését is merőben átalakítják a verseny ideje alatt, és már az előtt is.

Németh Balázs úgy fogalmazott, hogy a világbajnokság több alkalommal átalakítja majd Budapest városképét, több forgalmas közlekedési útvonal is versenyhelyszínné alakul, a város egyes pontjain részleges forgalmokorlátozás lesz és hosszabb lezárások lépnek életbe. Ezek jobbára a Hősök Tere – Andrássy út – Bajcsy-Zsilinszky út – Roosevelt tér – Lánchíd – Alagút –Várkert Bazár útvonalat érintik, de a Városligeti Műjégpálya előtti útszakasz és az Állatkerti körút is érintett lesz az Index cikke szerint. Az előkészítő munkálatok miatt már a vb előtti időszakban is részleges lezárásokra kell számítani a maraton útvonalán. A munka gyakorlati része mától vette kezdetét.

A szervezők kérik a lakosokat, hogy a vb ideje alatt folyamatosan tájékozódjanak a közlekedési hírekről, és vegyék igénybe a különböző útvonaltervező applikációkat.

Természetesen egy ilyen léptékű és hozadékú rendezvény velejárója az is, hogy beleszól a város életébe, és az itt lakóknak változtatniuk kell a megszokott napi közlekedési szokásaikon

– fogalmazott Németh Balázs, az atlétikai vb egyik főszervezője, a közmédia korábbi arca.

Kapcsolódó
Németh Balázs: Mit szeretnék? A Karmelita kolostorban dolgozni!
Minden híradó ugyanúgy működik: szerkesztők választásai mentén, az M1 esetében pedig neki nem szerkeszteni és témákat választani, csupán azokat összekötni volt a feladata – mondja Németh Balázs, aki utólag sem illeti kritikával azt a nyolc évet, amíg az állami hírtelevízió egyik arca volt. Szeptember eleje óta a budapesti atlétikai világbajnokság szervezőcégének vezérigazgatójaként dolgozik, amiről azt gondolja: ha nem sikerül tartani a költségeket, még süllyesztő is lehet a pályáján, ám ha ugródeszkának bizonyul, reméli, hogy a média helyett egyenesen Orbán Viktor mellé repíti majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik