Belföld

Portfolio: Hozzányúlhat a rezsicsökkentéshez a kormány

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Bár a hazai közvéleménynek a kormány eddig nem jelezte, olyan reformot tervez, amely minden lakossági áramfogyasztónak lehetővé teszi majd, hogy dinamikus árképzés szerint vehesse az áramot a rezsivédett árú éves fogyasztás felett, vagyis az évi 2523 kWh fölött – vette észre a Portfolio.hu az uniós helyreállítási terv új anyagában. A kormány eszerint a tavaly átalakított rezsicsökkentés árampiaci lábának átalakítását tervezi.

A dokumentum szerint akik okosmérővel rendelkeznek majd, úgy spórolhatnak az áramszámlán, hogy dinamikusan változó áron kaphatja az energiát.

Mindez abból derült ki, hogy a kormány társadalmi egyeztetésre bocsátotta a Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének az orosz fosszilis energiahordozókról leválását is segítő REPowerEU fejezetét, amely összesen tizennégy reform és tizennégy beruházás segítségével vázolja, hogyan akar elkölteni mintegy 2600 milliárd forintnyi forrást, ha megkapja a helyreállítási pénzt.

Az Európai Bizottság számára kidolgozott, és most társadalmi egyeztetésre kitett dokumentum egy része a rezsicsökkentési rendszer átalakításának középtávon tervezett irányát tartalmazza. A lap az anyagból idézve azt írja, a dinamikus árképzést lehetővé tevő reformnak „nem a villamosenergia-megtakarítás a fő célja”, hanem az, hogy a rezsivédett tartomány felett az emberek spórolni tudjanak az áramszámlán, mert akkor vesznek majd áramot, amikor az éppen olcsó a piacon, ez pedig a fogyasztói tudatosságot is emelheti.

Van még egy másik, szintén nagy jelentőségű terv is a kormány anyagában: kiderült, hogy a kormány 224 milliárd forintos keretösszeggel egy új energiahatékonysági pályázatot is tervez, amellyel legalább 20 ezer ingatlan újulhat meg alapvetően. A cél az, hogy ezek segítségével évi 171 GWh-val csökkenjen az ország primer energiafogyasztása.

Az átalakítási terv tehát azután jött, hogy az Európai Bizottság a friss országspecifikus ajánlásaiban – minden tagállamnak címezve – arra kérte a magyar kormányt is, hogy változtassa meg a rezsicsökkentési rendszert, azaz tegye célzottabbá a támogatási segítség mértékét. Ezt a kormány ugyan heves kampányban utasította el, mondván „Brüsszel elvenné a rezsicsökkentést” de a most közzétett anyagban mégis felvázolta az ajánlásokhoz illeszkedő javaslatait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik