Belföld

PDSZ: Kidobott idő kánikulában tanítani

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A szakszervezet szerint ezer sebből vérzik a következő tanév rendjének tervezete.

Múlt héten jelent meg a kormány honlapján (társadalmi egyeztetésre) a következő tanév rendjének tervezete. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a Nedolgozzingyen oldalon jelezte, alapvető gondok vannak a Belügyminisztérium javaslatával, amely szerint hosszabb lenne a téli, rövidebb a nyári szünet. A PDSZ szerint a tervezet későn jelent meg, nem ad lehetőséget érdemi egyeztetésre, nehéz helyzetbe hozza a munkáltatót a következő tanév előkészítésekor. Mint írták, a politikai döntéshozó javaslata (éppen a szünetek, szabadságok miatt) több millió ember életét érinti, ezért a jövőben a rendeletet minden évben június közepéig ki kellene hirdetni.

A PDSZ Országos Választmánya nem ért egyet a tanév nyári meghosszabbításával, 2024. június 21-éig.

Az előterjesztők nem vették figyelembe Magyarország klimatikus viszonyait. A tanítás zömében nem légkondicionált helyiségekben történik. Rekkenő hőségben tanítási napokat szervezni köztudottan nem hatékony.

A kánikula mellett azért sem lesznek ezek teljes értékű tanítási napok, mert a középiskolai beiratkozás 2024. június 24. és június 26. között lesz, tehát az évzárót, a bizonyítványosztást június 21-éig le kell bonyolítani, minden, az évzárással összefüggő adminisztráció az utolsó hétre marad, ezért egyértelmű, hogy az utolsó, csak egy formális tanítási hét, ami ráadásul egybeesne az érettségivel is. A PDSZ a téli szünet meghosszabbítása mögött a fűtési költségek spórolása áll, ám az nincs arányban ezekkel a hátrányokkal, az pedig kifejezetten a tanulók érdekeit sérti, hogy a téli szünet meghosszabbításával a félévi osztályzatok lezárása előtt csak két hét marad. A szakszervezet helyesebbnek tartaná (a kollégisták miatt is), ha a tanév szeptember elseje (péntek) helyett hétfőn kezdődne.

Kapcsolódó
Ismét hosszabb lehet a téli szünet, a nyári viszont rövidebb
Egy héttel kellene tovább iskolába járni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik