Belföld

Legalább félmilliárd forint ment el Orbán utazásaira másfél év alatt

2022. januártól 2023. június közepéig 51 hivatalos látogatást tett külföldön Orbán Viktor, ebből 18 alkalommal vette igénybe a Magyar Honvédség által vásárolt Airbus A319-es különgépet – tudta meg az Rtl.hu.

Az utazások a Külgazdasági és Külügyminisztérium adatközlése szerint nagyjából 502 millió forintba kerültek, beleértve a napidíjat, a szállást és az útiköltséget. A minisztérium ugyanakkor nem részletezte a költségeket, így nem tudni, hogy az egyes tételek mekkorák voltak, és a pontos adatokról a miniszterelnök hivatala sem adott tájékoztatást a hírportálnak.

A cikk megjegyzi, hogy az adatok részletezése azért volna fontos, mert több esetben is felmerült, hogy kifejezetten drágán, luxuskörülmények között béreltek szállást a kormányfő delegációjának, például tavaly júliusban a magyar küldöttség Bécs egyik legdrágább hoteljében szállt meg.

Az is érdekes, hogy igen alacsony összeget tüntetnek fel az összesített útiköltségnél: az 51 látogatásra 93 millió forintot írtak, pedig csak az üzbegisztáni Szamarkandba 49 fős delegáció ment Orbán Viktorral, Kairóba 43-an, míg például a türkmenisztáni útra 38-an kísérték el őt. Ennek valószínűleg az az oka, hogy nem lehet tudni, pontosan milyen áron számolják el az Airbus A319-es különgép használatát.

Az RTL felhívta a figyelmet arra is, hogy az ömlesztett költségekkel a kormány elfedi azt is, hogy mennyibe kerülnek az olyan kitérők, mint Orbán Viktor legutóbbi pisai útja, ahol egyiptomi hivatalos útjáról hazafelé állt meg.

Kapcsolódó
Szinte kizárólag különgéppel utazik külföldi hivatalos útjaira Novák Katalin
Csak három olyan alkalom volt, amikor kereskedelmi járatot választott.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik