Belföld

Döbbenetes a visszaesés a lakásépítések piacán

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu

Rég nem látott visszaesés tapasztalható a lakásépítések piacán – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn kiadott gyorstájékoztatójából. Eszerint az első félévben összesen 7353 új lakás épült országszerte, ami tizenkilenc százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma még ennél is nagyobbat esett, ez harminckilenc százalékkal volt kevesebb, mint 2022 azonos időszakában.

A legnagyobb visszaesés a fővárosban tapasztalható. Budapesten 2316 lakást vettek használatba, harminchat százalékkal kevesebbet, mint az előző év azonos időszakában. A megyeszékhelyeken huszonnyolc, a többi városban közel hét százalékkal épült kevesebb lakás.

Mint kiderült, csak a községekben bővült valamelyest a lakásépítési hajlandóság, ezeken a helyeken összességében bő kilenc százalékkal vettek használatban több lakást, mint a megelőző időszakban. A falusi építkezések többsége viszont agglomerációkban valósult meg.

A zuhanás főleg a vállalkozások által épített lakásokat érinti, a magánépítkezések lényegesen kisebb mértékben estek vissza.

Az új lakások száma csak két régióban nem csökkent: Pest régióban körülbelül ugyanannyi, Észak-Alföldön pedig huszonhét százalékkal vettek több lakást  használatba, mint az előző év azonos időszakában a KSH friss adatai szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik