Belföld

A külügyminisztérium közölte, hogy nem épül új akkumulátorgyár Debrecenben

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Újabb kínai akkumulátoripari beruházás jön Debrecenbe – számolt be vasárnap a MarketLine-ra hivatkozva a Portfolio. A Ningbo Zhenyu Technology 65,9 millió dolláros, mintegy 23 milliárd forintos európai gyárat készül építeni, amelyben az elektromos autók akkumulátoraiban használt precíziós alkatrészek fognak készülni.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium lapunknak azt írta, hogy a beruházás sorsa még nem eldöntött: több európai ország, illetve Magyarországon belül több település is versenyben van érte. Megjegyezték, hogy

Debrecenben az eddig bejelentetteken túl nem épül új akkumulátorgyár.Idén májusban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy újabb debreceni akkumulátorgyár megépítését jelentette be: itt hozza létre első, egymilliárd eurós európai üzemét a kínai Eve Power. Itt épül a piacvezető CATL akkumulátorgyára is, melynek összértéke 7,6 milliárd eurót tesz ki. Ez Magyarország történetének legnagyobb zöldmezős beruházása, de ez a legnagyobb folyamatban levő kínai beruházás is a kontinensen.

Nyíregyházán a kínai Sunwoda épít 580 milliárd forint értékű akkumulátorgyárat, a Komárom-Esztergom megyei Ácson pedig a kínai Huayou Cobalt húz fel egy 520 milliárd forintos katódgyárat. A világ tíz legnagyobb elektromos akkumulátorgyártója közül már öt jelen lesz hazánkban, amelyek világpiaci részesedése 49,4 százalék a szektorban.

Kapcsolódó
Ebben a magyar faluban több a koreai étterem, mint ahányan tüntetnének az akkumulátorgyár ellen
Melyik a falusiak kedvenc koreai étele és találkoznak-e az eltérő nemzetiségek meccsen vagy taekwondo edzésen? Utánajártunk, hogyan változott meg Iváncsa a koreai, török, ukrán és filippínó munkások érkezésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik