Belföld

Elaltatták a Fővárosi Állatkert 17 éves szibériai tigrisét

A Fővárosi Állatkert közkedvelt, idős szibériai tigris nősténye néhány nappal ezelőtt távozott az árnyékvilágból, közölte az intézmény a Facebookon.

Niva csaknem tizenhárom éven át volt az állatkert lakója, és ez idő alatt öt kölyköt nevelt fel sikeresen.

Nemcsak munkatársaink szívébe lopta be magát, hanem látogatóink között is sok rajongója volt

– áll a bejegyzésben.

A Fővárosi Állatkertben már az 1930-as években is előfordult szibériai tigris, 1971 óta pedig folyamatosan bemutatják őket. Rendszeresen szaporodnak is, ami ezeknél a ritkulóban lévő, veszélyeztetett nagymacskáknál természetvédelmi szempontból is fontos.

Állománya veszélyeztetett, az IUCN legutóbbi, 2022-es felmérése alapján a vadon élő állomány 265–486 példányra tehető. Állatkerti állatként világszerte több, mint 200 intézményben közel 500 egyedet tartanak, ami valamivel több, mint a természetben élő állomány, így az állatkerti szaporítás jelentős mértékben járulhat hozzá ezeknek az állatoknak a fennmaradásához.

Niva 2006. május 18-án született a hollandiai Rhenen városában működő Ouwerhands Állatparkban, majd 2010 októberében lett a budapesti állatkert lakója. Párjával, az akkor már két esztendeje Budapesten élő Norbival hamar összeszoktak: frigyükből öt kölyök született, akik aztán sikeresen fel is cseperedtek. Virgil, Manu és Thrax felnőve a németországi Gelsenkirchen állatkertjébe, Grusha és Macan pedig a Miskolci Állatkertbe kerültek.

Niva párja, az akkor már 18 éves Norbi 2021-ben „az örök vadászmezőkre” távozott. Ám Niva sem volt sokkal fiatalabb, idén májusban töltötte be tizenhetedik életévét, ami a tigriseknél már tekintélyes kornak számít, hiszen állatkerti körülmények között ugyan akadnak ennél idősebb egyedek is, ám a vadonban a tigrisek többsége meg sem éri ezt az életkort.

Niva életét a korral járó gyógyíthatatlan betegségek az elmúlt időszakban már nagyon megnehezítették, az utóbbi hetekben pedig állapota sajnos tovább rosszabbodott. Az állatorvosok mindent megtettek, hogy segítsenek neki, ám péntekre már annyira súlyossá vált a helyzet, hogy kénytelenek voltak Nivát elaltatni.

Kapcsolódó
Bécsben többé nem kapnak nevet az állatkert lakói, de mi lesz Budapesten?
A bécsi állatkert szerint nem az egyedekre, hanem a populációkra kell koncentrálni, ezért mostantól nem hozzák nyilvánosságra, ha egy állatot elneveznek. Utánajártunk, Budapesten vannak-e ilyen tervek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik