Belföld

60 ezer forinttal kevesebb fizetést kap a béremelés után egy egészségügyi szakdolgozó

Vasvári Tamás / MTI
Vasvári Tamás / MTI

Hiába kapnak emelt bért júliustól az egészségügyi szakdolgozók, van, aki mégis kevesebb pénzt visz haza, számolt be róla az RTL Híradó.

A kormány júliustól 18 százalékkal emelte az eü-szakdolgozók bérét, ami az augusztusban megkapott fizetésben látszik majd először. Ám nem mindenki örül, a veszprémi kórház egyik dolgozója közösségi oldalán osztotta meg a munkaszerződésének módosítását, amiből kiderül, hogy az alapbére valóban nő, bruttó 296 ezer forintról 377 ezer forintra, ugyanakkor a korábban járó illetménykiegészítést megvonják tőle.

Így valójában 60 ezer forinttal kevesebbet kap kézhez.

Az RTL Híradó kereste a veszprémi Csolnoky Ferenc kórházat, hogy megtudja, mi az oka az illetménykiegészítés megvonásának, és más dolgozót is érint-e, de nem válaszoltak.

Az érdekképviseletek szerint ugyanakkor nem egyedi esetről van szó, a szakdolgozói kamaránál több hasonló esetről hallottak már. Az illetménykiegészítésről az Országos Kórházi Főigazgatóság jóváhagyásával a kórházak maguk dönthetnek.

Ezáltal a kormányzati szándék, hogy a kollégáknak 18 százalékkal emelkedjen a jövedelme az alapilletmény besorolás következtében, nem fog beteljesülni. Hiszen ha a munkáltatói részt lecsökkentik, akkor a kettő ki fogja egyenlíteni egymást, és előfodulhat még az is, hogy kevesebb lesz összjövedelme

– részletezte Balogh Zoltán, a szakdolgozói kamera elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik