Belföld

Kiderült, mennyi tanár mondott fel eddig idén nyáron

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Június elseje óta legalább 455 pedagógus szüntette meg közalkalmazotti jogviszonyát lemondással vagy közös megegyezéssel az állami iskolákban – írja a Népszava a tankerületi központok adataira hivatkozva.

A lap ugyanakkor arról ír, hogy a több mint 450 pedagógus távozása bő másfél hónap alatt, azaz június 1-je és július 20-a között nem kevés, de

egyelőre úgy tűnik, hogy kifejezetten a törvény miatti nagyobb felmondási hullám nem kezdődött meg az iskolákban.

Az adatokból az is látszik, hogy főleg a budapesti tankerületekben voltak nagyobb számban távozó pedagógusok a vizsgált időszakban:

  • a Közép-Pesti Tankerületi Központban 40
  • az Észak-Pesti Tankerületi Központban 28, a Dél-Budai Tankerületi Központban 19, a Közép-Budai Tankerületi Központban 17 pedagógus szüntette meg közalkalmazotti jogviszonyát június 1-jétől július 20-áig.
  • A felmondások számát az is indokolhatja, hogy a pedagógusok közül többen kivárnak szeptemberig, ugyanis ekkor lesz lehetőségük arra, hogy csekély végkielégítéssel távozhassanak.

A Népszava emlékeztet: a 2022/2023-as tanévre vonatkozó adatokat a Civil Közoktatási Platform kérte ki közérdekű adatigényléssel az Oktatási Hivataltól, miszerint a június 15-én zárult tanév során 4835 pedagógus jogviszonya szűnt meg összesen.

Kapcsolódó
L. Ritók Nóra: A negatív attitűdök megmérgezik a tanárokat, akik egy idő után mutatják is a tüneteket
Az Igazgyöngy Alapítvány alapítójával a státusztörvény elfogadása után a többi között arról beszélgettünk, mennyiben hibáztathatók a tanárok azért, hogy másfél év alatt sehová nem jutottak az oktatási tiltakozások Magyarországon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik