Belföld

A Závecz kétharmados ellenzéki győzelmet jósol Szombathelyen, ha Hende is indul

Vörös Szilárd / 24.hu
Vörös Szilárd / 24.hu

A voksok 65 százalékát megszerezve győzne jövőre az önkormányzati választáson Nemény András, ha a Fidesz-KDNP Hende Csaba volt honvédelmi minisztert indítaná ellene Szombathelyen – derült ki a Závecz Research kutatásából, amelyet a Hvg.hu ismertetett. A közvéleménykutató intézet a város felnőtt népességét reprezentáló 800 fő telefonos megkérdezésével, az LMP Vas megyei szervezete megbízásából térképezte fel a helyi politikai erőviszonyokat.

A felmérésben két lehetséges vetélytárssal számoltak: a várost jelenleg is vezető ellenzéki polgármesterrel, Nemény Andrással, a Fidesz-KDNP jelöltjeként pedig Hende Csabával. Az biztosnak tűnik, hogy Nemény, aki 2019-ben az Éljen Szombathely! Egyesület színeiben szűk, mindössze 399 szavazattöbbséggel győzött, ismét összellenzéki támogatású, civil polgármester-jelöltként áll majd rajthoz. Kormánypárti kihívójának személye azonban még nem hivatalos.

A megkérdezettek 55 százaléka voksolna Nemény Andrásra és az ellenzékre, míg 33 százalék Hende Csabára, további 12 százalék nem tudja vagy nem adott választ. A választani tudó biztos szavazók körében még egyértelműbb, csaknem kétharmados Nemény támogatottsága: 65 százalék voksolna az ellenzéki Nemény Andrásra és 35 százalék a kormánypárti Hende Csabára.

Az önkormányzati választások jövő év június 9-én lesznek, összevonva az európai parlamenti voksolással. A felmérésből az is kiderült, hogy 59 százalék részt venne az önkormányzati választással együtt rendezendő EP-voksoláson is, amelyen 47 százalék szavazna a Fideszre. A vezető kormánypártnak az EP-választáson a szombathelyiek körében várható jó szereplése amúgy azért érdekes, mert egy következő kérdésben a Závecz Research arra is kíváncsi volt, hogy a megyeszékhelyen élők mennyire elégedettek a Fidesz-kormány teljesítményével a 2022-es parlamenti választások óta eltelt időszakban, és itt már egyáltalán nem szerepelt jól az Orbán-kabinet. A megkérdezettek egy ötfokú skálán ugyanis a közepesnél is rosszabb, 2,6-os átlagot adtak – derült ki a Hvg.hu cikkéből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik