Belföld

Orbán Viktor felmentett egy főispánt

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A kormányfő döntése a csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg.

Július végén távozik hivatalából Simon László. A Magyar Közlönyben megjelent miniszterelnöki határozat szerint a főispán felmentéséről Orbán Viktor a kormányzati igazgatásról szóló törvény 207. § (1) bekezdésére hivatkozva – a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely javaslatára – döntött.

A kormányfő a Fejér Vármegyei Kormányhivatal vezetőjét 2023. július 31-ei hatállyal mentette fel tisztségéből, nem részletezve az okot.

Megnéztük a Magyar Közlönyben hivatkozott jogszabályt, ám az csak azt erősíti meg, hogy a főispánt a kormányhivatal irányítására kormányrendeletben kijelölt miniszter javaslatára a kormányfő nevezi ki, menti fel.

Simon László felsőfokú tanulmányait a Rendőrtiszti Főiskolán, majd a Pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán végezte, 1999-ben doktori címet szerzett. 1996-2012 között rendőri feladatokat látott el, városi és megyei rendőrfőnök is volt, majd a Fejér Megyei Kormányhivatal igazgatói, főigazgatói teendőit látta el. A Fejér Megyei Kormányhivatalt vezetőjeként kiemelt céljának tekintette az ügyfélközeli, hatékony közigazgatás megteremtését.

Orbán Viktor korábban többször is (legutóbb egy éve) megerősítette posztján a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetőjét, aki azt vallotta, hogy az állampolgárokért, a vállalkozásokért, a gazdaság fejlesztéséért kell tevékenykednie.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik