Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Öngyilkos drónokat vesz a magyar hadsereg

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Magyarország öngyilkos vagy kamikaze drónoknak is nevezett cirkáló lőszerekkel fejleszti haderejét – jelentette be Szalay-Bobrovniczky Kristóf pénteken Tusnádfürdőn.

Az MTI beszámolója szerint a honvédelmi miniszter elmondta, hogy lendületesen halad a magyar haderőfejlesztés: az elmúlt 6-8 évben beindult folyamat eredményeképpen az elavult szovjet technológia maradékát cserélik le újra. 2021-ben az Egyesült Államokat megelőzve Magyarország volt a német hadiipar legfőbb vásárlója, tavaly pedig – mintegy egymilliárd euróval – a második legnagyobb Ukrajna után.

Mint mondta,

Magyarország az orosz-ukrán háború katonai tanulságai alapján hozott döntést egy újabb csúcstechnológiás, izraeli technológián alapuló német-izraeli koprodukcióban gyártott eszköz, az úgynevezett cirkáló rakéták beszerzéséről. 

A miniszter a közmédiának nyilatkozva elmondta: Magyarország a Rheinmetall-UVision konglomerátummal vásárol nagyon modern, nagy pontosságú csapásmérő képességgel rendelkező, célpont híján visszavonható drónokat.

Az úgynevezett cirkáló lőszerek, köznyelvben öngyilkos drónok először a 2020-as örmény-azeri háborúban kaptak nagyobb szerepet. Azerbajdzsán ennek a – zömmel izraeli eredetű – technológiának köszönhetően került ki győztesként a konfliktus legutóbbi felvonásából. Öngyilkos drónok az iráni gyártmányú, oroszok által használt Shaheíd-131-es és 136-os robotrepülőgépek is, de tömegével használnak a felek ezeknél jóval kisebb, pár tíz kilós vagy kilós eszközöket. Az ukrajnai háborúban használt legfontosabb fegyverekről, köztük a drónokról itt írtunk bővebben:

Kapcsolódó
A nyugati fegyverek már többször megfordították a háború menetét, de a sikeres ukrán ellentámadáshoz mindenre szükség lesz
Sorra vesszük, idáig mely fegyverek voltak a legnagyobb hatással a háború menetére, illetőleg milyen harcászati eszközökre van szüksége Ukrajnának ahhoz, hogy áttörését tudjon elérni az ellenoffenzíva során.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik