Belföld

Pintért kérdezik az ösztöndíjak késéséről a rezidensek

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Akadtak, akik kétszázezer forinttal kevesebbet kaptak, mint amennyire számítottak.

Egyre több megkeresés érkezik a Magyar Rezidens Szövetséghez az első éves orvosoktól, egyesek akár nettó kétszázezer forinttal kevesebb juttatást kapnak, mint amennyire számítottak – olvasható a szervezet lapunkhoz küldött közleményében.

Azt írják: a korábbi orvosbér-emelések során több olyan ösztöndíj is beépült a fizetési rendszerbe, amelynek célja a rezidens orvosok alacsony alapbérének kiegészítése. Ezek fontos szerepet játszottak az orvoselvándorlás csökkentésében, valamint a szakmák közötti megfelelő eloszlásban is, hiszen a hiányterületeken akár 200 ezer forint is lehet a plusz ösztöndíj. A szövetség szerint a 2022-ben munkába álló fiatal orvosok számára ösztöndíjakat kiírása még nem történt meg, melyek a korábbi években január hónapban már elérhetőek voltak. A szervezetnél úgy tudják, a késés fő oka, hogy a a hatályos költségvetésben megállapított keret nem elegendő az ösztöndíjakhoz, így kormánydöntés szükséges a módosításhoz.

A szövetség elnöke jelezte, a héten ismét a Belügyminisztériumhoz fordultak és azt kérték, sürgősen írják ki a tavaly munkába álló rezidensek ösztöndíját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik