Belföld

Különleges volt a bomba, amit a Velencei-tóban találtak

Eredetileg német, 10,5 centiméteres tüzérségi gránátból alakítottak át légibombává annak idején a szovjetek, a saját gyújtószerkezetük rászerelésével.

– írja Facebook-bejegyzésében a honvédség tűzszerész- és folyamőr-ezrede arról a bombáról, amely miatt szombat délután kiürítették a Gárdonyban az Üdülő utcai kempinget. Az Infostart szúrta ki a  bejegyzést, amelyben arról is írtak, hogy a helyszínre érkezett tűzszerészek megállapították, hogy egy 15 kilogrammos szovjet repeszbomba került elő, biztosítottan, s mivel szállítható állapotban volt, a veszélyes eszközt a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére vitték későbbi megsemmisítésre.

A katonák tudatták azt is, hogy mi a legbiztonságosabb eljárás akkor, ha strandolás, fürdőzés közben akad valaki robbanóeszközre. Ilyen esetben egyebek mellett azt javasolják, ,hogy próbáljuk megjelölni a területet bottal, bójával, gyerekjátékkal vagy bármilyen erre alkalmas tárggyal, s ha a jelölésre a vízmélység miatt nincs lehetőség, akkor keresd meg szemmel a legközelebbi, partra vezető utat, majd értesítsük a rendőrséget.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik