Belföld

Varga Judit szerint a kormány igazságügyi téren mindent megtett, itt az ideje, hogy Brüsszel fizessen

FACEBOOK / VARGA JUDIT
FACEBOOK / VARGA JUDIT

Varga Judit igazságügyi miniszter a kormány „maradéktalanul végrehajtotta az igazságügyi mérföldkövekben lefektetett valamennyi kötelezettségvállalását”, ezért levelet írt az Európai Bizottságnak, pontosabban Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztosnak.

Itt az ideje, hogy Brüsszel kifizesse a magyar embereknek járó forrásokat!

– írta pénteken Facebookon a miniszter.

Az igazságügyi reformok a legértékesebbek a nagyjából harminc elemből álló feltételrendszerben, amelyek miatt nem fizetik ki a 2021-től megnyílt uniós források jelentős részét. Az uniós elvárások közt többek között a Kúria függetlenségének megerősítése és az Országos Bírói Tanács hatásköreinek erősítése is szerepelt.

Ha az Európai Bizottság elfogadná a feltételek teljesülését, akkor közel 13 milliárd eurónyi felzárkóztatási forrás szabadulna fel. A teljes, 22 milliárd eurós összeghez is szükség van erre, de egy részét más okokból is visszatartják a magyar költségvetéstől. Egyúttal négy „szupermérföldkövet” is sikerülne kipipálni a 27-ből, amelyek az 5,8 milliárd eurós helyreállítási alap kifizetéseinek megkezdéséhez kellenek.

Varga Judit már áprilisban bejelentette, hogy lényegében megszületett a technikai megállapodás az unióval.

A távozó miniszter akkor is Didier Reynders biztossal folytatott megbeszéléseket, és közölte Az igazságszolgáltatási vállalásokkal kapcsolatos technikai tárgyalások lezárultak, már csak a biztosi kollégium döntését várja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik