Belföld

A Roszatom szomorúan jelentette, hogy a legnagyobb urándúsítóban halálos baleset történt

MTI
MTI

Egy ember meghalt pénteken a világ legnagyobb urándúsító üzemében, Oroszország uráli régiójában, miután megrepedt egy szegényített uránvegyületet tartalmazó henger – közölte az állami kézben lévő nukleáris vállalat, a Roszatom.

A Szabad Európa szerint a cég azt állítja, hogy az üzemben és a környező területeken nem nőtt a normális fölé a sugárzás szintje, az incidens nem jelent veszélyt a környéken élőkre.

Nagy szomorúsággal jelentjük be az uráli elektrokémiai üzemben történt tragikus incidenst, amelyben egy munkás meghalt

– fogalmazott a Roszatom.

A közlemény szerint a technikus halálát „fizikai sérülés” okozta, amelyhez az urán-hexafluoridnak, az urándúsításhoz használt kémiai vegyület tartályának sérülése vezetett.

Az erőmű tulajdonosa, a Roszatom szerint a vegyület szegényített formája kevésbé radioaktív, mint a természetes urán. A közlemény arról is beszámol, hogy a többi alkalmazottat orvosi vizsgálatra küldték, legtöbbjüket már haza is engedték a fertőtlenítési procedúra után.

Az üzem azt is közölte, hogy atomerőműveknek dúsítja az uránt, és a maga nemében a legnagyobb ilyen létesítmény a világon. A baleset okait vizsgálják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik