Belföld

A Belügyminisztérium szerdáig vörös kódot rendelt el

MTI
MTI

A várható hőség miatt a Belügyminisztérium szombat reggeltől szerda este 8 óráig elrendelte a vörös kódot.

A vörös kód egy speciális eljárásrend, amely szerint minden szociális intézménynek meg kell nyitnia kapuját, ha a regionális diszpécserszolgálat utcán bajba került, magán segíteni nem tudó embert irányít oda. Az elmúlt rövid időszakban már kétszer kellett országosan elrendelni a vörös kódot, ilyen az elmúlt években nem fordult elő

– mondta Fülöp Attila gondoskodáspolitikáért felelős államtitkár szombaton. Hozzátette: a vörös kód a szociális intézményekre vonatkozó intézkedéseken túl figyelmeztetés a társadalomnak is. Az államtitkár arra kért mindenkit, hogy vigyázzon magára, és emellett, ha az utcán bajba került hajléktalan embert lát, akkor azt jelezze a regionális diszpécserszolgálatnak.

Az előző héten kiadott vörös kód jelzés alatt a diszpécserszolgálatok összesen három tucat jelzést kaptak, ebből nyolc esetben volt szükség bajba jutott emberek elszállásolására.

Müller Cecília országos tisztifőorvos szombattól szerda éjfélig harmadfokú hőségriasztást adott ki az ország teljes területére. Harmadfokú hőségriasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik