Belföld

Közel negyven ország nagykövetsége állt ki közös közleményben a magyar LMBTQ-közösség mellett

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A 28. Budapest Pride Fesztivál alkalmából közös nyilatkozatot adtak ki külföldi országok magyarországi követségei és kulturális intézetei, írja a HVG.

Ebben azt írják, kiállnak amellett, hogy a magyarországi leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszexuális embereket is megilleti az egyenlőséghez és diszkriminációmentességhez, a szabad véleménynyilvánításhoz és békés gyülekezéshez való jog.

Aggasztónak tartjuk azokat a jogszabályokat és politikai retorikát, többek között Magyarországon is, amelyek ellentétben állnak a diszkriminációmentesség, a nemzetközi emberi jogi törvények és az emberi méltóság elveivel, és hozzájárulnak az LMBTQI+ közösség megbélyegzéséhez

– olvasható a közleményben, melyhez az uniós tagállamok közül egyedül Lengyelország nagykövetsége nem csatlakozott.

Kiemelték, hogy az alulról szerveződő LMBTQI+ emberi jogi aktivisták és jogvédők, újságírók, médiaszakemberek és civil szervezetek fontos érdekérvényesítő tevékenységet végeznek. A szombati Budapest Pride-ot, a régió leghosszabb múltra visszatekintő rendezvényét kiemelten fontosnak tartják „az egyenlő bánásmód és a társadalmi elfogadás előmozdításában minden LMBTQI+ személy felé”.

Aláíró nagykövetségek: Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észak-Macedónia, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Horvátország, Írország, Izland, Kanada, Koszovó, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szlovákia, Szlovénia, Új-Zéland, Ukrajna és Uruguay.

Aláíró kulturális intézmények: Flamand Kormány magyarországi Képviselete, British Council, Cervantes Intézet, Camões Intézet, Cseh Centrum, Észt Intézet, FinnAgora, Francia Intézet, Goethe Intézet, Osztrák Kulturális Fórum Budapest, Wallonie-Bruxelles International

Ajánlott videó

Olvasói sztorik