Belföld

Szijjártó testvérének cége is kapott a Szerencsejáték-pénzesőből

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Noha jelentősen visszavettek a pénzosztásból, a Szerencsejáték Zrt. szponzorációs leányvállalata által két hónap alatt kiosztott 146 millió forint hat kedvezményezettje között így is a kormánynak kedves támogatottak dominálnak – derül ki a hvg.hu összesítőjéből.

A legnagyobb, ötvenmillió plusz áfa szponzorációs összeget a Magyar Úszó Szövetség kapta. Rajtuk kívül májusban hatmillió forinttal támogatták az Örökség Közhasznú Alapítványt, amely falvakba viszi a kultúrát: a Csíksomlyói Magyar Passiót vagy Wass Albert műveit.

Júniusban negyvenmillió plusz áfa szponzorpénzt kapott az Aeroglobe Kft, amely visszatérő név a támogatási listán. Ők tavaly nyár elején is kaptak 35 millió forintot, 2021-ben meg 20 milliót. A Budaörsi Repülőteret is üzemeltető családi vállalkozáshoz kapcsolódó másik családi cég az a Fly-Coop Kft., amelynek helikopterével 2016-ban maga Rogán Antal és felesége utazott az azóta már elvált  Szabó Zsófia lagzijába.

Tízmilliós támogatási szerződést kapott a Szerencsejáték-leányvállalattól a Skyward Tunnel Kft. is, amely 2021 őszén szintén kapott már tízmilliót. A Skyward tavaly mutatta be a katonai és polgári felhasználásra is alkalmas függőleges szélcsatornáját. Arra a projektre egy másik céggel közösen 370 milliós vissza nem térítendő támogatást nyertek a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból.

Szintén tízmilliós szponzorációs szerződést kapott Schuster Lóránt egyéni vállalkozóként. Schuster Józsefváros díszpolgára, 2016-ban pedig Varga Mihály miniszter a Magyar Gazdaságért díjjal is kitüntette, noha később kiderült, hogy a bt-je tíz év alatt 187 ezer forint adót fizetett be.

Ötmillió plusz áfa összegű szponzorpénz jutott a TRP Hungary Kft.-nek, amely koábbi nevén, Truck Race Promotion Kft.-ként már korábban is a Szerencsejáték-cég kedvezményezettjei közé tartozott. A társaság a hazai autó- és motorsportélet aktív szereplője.

Ennek egyik tulajdonosa Őry Tamás, a másik pedig a felesége, Szijjártó Sarolta, aki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter testvére.

A szűkülő támogatási keretet jól mutatja, hogy míg áprilisban három hét alatt bruttó 639 milliót porcióztak szét huszonhárom szervezet és cég között, addig a Szerncsejáték Zrt. pénzosztó vállalkozása május-júniusban két hónap alatt már csak 146 milliót osztott szét hat helyre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik