Belföld

Mióta fizetni kell, működnek a parkolók Budapest kapujában

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Július 1-től fizetőssé váltak a kelenföldi P+R parkolók, ennek köszönhetően rögtön visszaesett a kihasználtságuk is – derül ki a Budapest Közút csütörtöki közleményéből. A közútkezelő szerint az Etele téren és Őrmező parkolóiban mostanra hatvanöt százalékos lett a nappali kihasználtság a korábbi száz százalékos helyett, illetve éjszaka is csak tizenöt százalékos kihasználtság figyelhető meg a korábbi hetven százalékos csúcs helyett.

Az Őrmező P1, P2 és az Etele tér P1, P2 parkolókban visszaszorult az a jelenség, hogy sokan körbekerített autótárolónak használták a területet

– fogalmaz a közútkezelő a sajtóközleményben.

A parkolási rendelet értelmében reggel hat és este tíz óra között alkalmanként 350 forintért lehet igénybe venni a P+R parkolókat, éjszaka pedig óránként 105 forintot kell fizetni a parkolásért. A közútkezelő szerint különösen az éjszakai díjfizetés járult hozzá a P+R funkció helyreállításához. A többi fővárosi tulajdonú P+R parkolóban július elsejétől szintén díjfizetési kötelezettséget vezettek be.

Mindez a fővárosi közútkezelő szerint megoldja, hogy leginkább azok használják ezeket a parkolási lehetőségetek, akiknek való: az agglomerációból érkezők, akik tömegközlekedéssel folytatják útjukat a város perifériáiról.

Idén tavasszal írtunk arról, hogy az Etele valamint az Őrmező P+R parkolók hétköznaponként már fél 7-re beteltek, de máshol sem volt sokkal jobb a helyzet.

A parkolók fizetőssé tételéről a döntés már tavaly megszületett, de a valóságban egészen mostanáig nem kellett fizetni ezek használatáért.

A Budapest Közút adatai szerint az Örs vezér tere, a Pillangó utca, valamint a 3-as metróvonal felújítási munkálatait megelőzően az Újpest-Városkapu, a KÖKI Terminál és a Kőbánya-Kispest P+R parkolók voltak a legforgalmasabbak, ezek reggel nyolcra egyaránt megteltek. A metróvonal állomásainak végleges átadási után az utóbbi helyeken a forgalom növekedésével kellett számolni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik