Belföld

100 km/órás szél, jégeső – térképen a riasztások

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Komoly viharokra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat:

Csütörtökön az ország nagy részén sok, általában szűrt napsütésre lehet számítani, ám nyugat felől több hullámban zivatarrendszerek érkeznek, heves zivatarokra, felhőszakadásra, jégesőre, viharos, károkozó szélrohamokra is készülni kell. A hőmérséklet 25-31 fok között alakul, de  északnyugaton pár fokkal hűvösebb, a déli, délkeleti határvidéken melegebb is lehet. Késő estére többnyire 17 és 24 fok közé hűl le a levegő – írja a Kiderül.hu.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hajnalban a legmagasabb fokozatú, piros riasztást adott ki néhány délnyugati járásra a heves zivatarok. illetve citromsárgát a felhőszakadás veszélye miatt. A térkép folyamatosan frissül!

Frissítünk!

A piros fokozat lekerült, de…

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán közölte, hogy a piros riasztást egyelőre visszavonta, de délután újra lehetnek nagyon heves zivatarok, ezért kérik, kövessék frissülő veszélyjelzés oldalukat. A katasztrófavédelem ennek kapcsán emlékeztet rá, a másodfokú (narancs) riasztás alapján Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar és Heves megye terülén a hevesebb zivatarok, villámlások mellett kockázatot jelent a szél, jégeső is.

 

Hajnalban az egész országra érvényes volt a figyelmeztetés (piros volt 5 megye) a zivatarok miatt), de a felhőszakadás, néhány megyére pedig a hőség miatt is veszélyjelzést adtak ki.

A frissítés után annyi változott, hogy teljesen narancssárga lett az ország. 

Azt írták csütörtök éjfélig, egy hidegfront mentén nagy területen, kiterjedten, több hullámban alakulhatnak ki heves zivatarok. A legintenzívebb cellák környezetében nagy méretű jég (néhol 5 centinél nagyobb), szélvihar (80-100 km/órás, helyenként 100 km/óra feletti), felhőszakadás (20-40, néhol 50 millimétert meghaladó csapadékmennyiség) is lehet. Mérséklődik a nappali felmelegedés, az ország délkeleti felében várható 27 fok feletti napi középhőmérséklet.

Frissítünk!

A frontátvonulás után

A fülledtség átmenetileg megszűnik, a  szél csökkenti a hőérzetet, a pollenterhelés a zivatarok és a hidegfront hatására várhatóan lecsökken. A légnyomás emelkedni kezd. A Kiderül.hu szerint a övetkező napokban a gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütés várható, többnyire 30 körüli, feletti nappali hőmérséklettel. Keddig néhol zápor, zivatar még előfordulhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik