Belföld

Vádat emeltek a budaörsi lőtér volt lövészvezetője ellen, miután majdnem halállal végződött az élménylövészet

Magyarország Ügyészsége
Magyarország Ügyészsége

A Budaörsi Járási Ügyészség vádat emelt egy férfivel szemben, aki egy lőtéren tartott élménylövészet során olyan puskát adott egy férfi vendége kezébe, amely a karbantartás hiánya miatt a lövés pillanatában a férfi kezében felrobbant – közölték csütörtökön.

A vádirat szerint a férfi a budaörsi lőtéren volt lövészvezető és gondnok, feladatai közé tartozott a lövészetre érkező fizető vendégkörnek átadott fegyverek állapotának felmérése is.

2020. május 31-én az elkövető élménylövészetet tartott a lőtéren, ahol a sértett olyan élménylövészeti csomagot vásárolt, amelybe többek között beletartozott egy Barett Model 99 típusú mesterlövész puskával leadható két lövés is. A puska töltését-ürítését a lövésvezetőként jelenlévő elkövető végezte.

Ugyanakkor a lövészvezető a férfinak a lövésekhez egy olyan puskát adott át, amely a kenőanyag hiánya és a felhalmozódott szennyeződés miatt nem működött megfelelően. A közlemény megjegyzi, a lövészvezetőnek egyszerű szemrevételezéssel is látnia kellett volna, hogy a fegyverben kevés a kenőanyag és felhalmozódott a szennyeződés, ezért a használat előtt meg kellett volna tisztítania a fegyvert. 

Amikor a második lövés leadása előtt az elkövető a puskát csőre töltötte, a puska csövének egyik belső alkatrésze a szennyeződésből fakadó korlátozott mozgathatóság miatt eltört. A sértett a mesterlövész puskát ezután úgy vette kézbe, hogy a fegyver már nem volt alkalmas a biztonságos és rendeltetésszerű használatra.

A puska elsütésekor a csőben a töltény felrobbant, a fegyver zárdugattyúja hátrafelé megindulva a válltámasznak ütközött, és a fém alkatrész a válltámaszból kitörő fémdarabokkal együtt a sértett mellkasába fúródott. A férfi a fegyver felrobbanása következtében életveszélyes sérüléseket szenvedett el, sértett halála csak a kórházi életmentő műtétnek köszönhetően nem következett be.

Az ügyben a Budaörsi Járási Ügyészség az elkövető ellen foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt emelt vádat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik