Belföld

Hiába a beruházási stop: közpénzből épít iskolát a katolikus egyház

Balázs Attila / MTI
Balázs Attila / MTI

Tizenhat osztály befogadására képes modern általános iskolát épít Debrecenben a katolikus egyház, ám a beruházás költségeinek nagyjából felét az állam fizeti – írja az Átlátszó.hu. A Szent György Római Katolikus Általános Iskola építését ugyan a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye vállalta magára, de csak részben saját forrásból: Palánki Ferenc megyéspüspök egy interjúban elárulta, hogy a beruházásban felerészt állami pénz lesz. Az egyházmegye a lap kérdésére közölte, hogy csak az alapkőletételkor ad bővebb tájékoztatást a sajtónak az egyházmegyei gazdasági igazgató az iskolát érintő kérdésére. Ennek időpontját még nem tűzték ki.

Az uniós közbeszerzési értesítő szerint lesz udvar, füvesített labdarúgópálya, sőt, az iskola épületével egybeépítve tornacsarnok is.

A földszinten tálalókonyha, karbantartó műhely, étterem és büfé, erőnléti terem és tornacsarnok kap majd helyet, az első emeleten egy nagy központi aula, igazgatási, nevelőtestületi irodák, kápolna, könyvtár, a tornateremhez szükséges öltöző blokkok lesznek. A második és a harmadik emeleten lesznek a tizenhat osztály számára szükséges csoportszobák, tantermek és szaktantermek.

A Lázár János vezette építési és közlekedési tárca június 6-ig kétszázhetven beruházást függesztett fel. Noha ez kevesebb, mint a tavaly ősszel bejelentett kétszáznyolcvannégy felfüggesztendő tétel, nagy számban van közte mégis iskolaépítés, valamint sport-, és egészségügyi beruházás. Nem indul meg például

  • a Kodály Kórusiskola infrastrukturális fejlesztése,
  • az új, tizenhat osztályos iskola építése Csömörön,
  • a kistarcsai tizenhat osztályos iskola építése,
  •  a huszonnégy osztályos iskolaberuházás Dunaharasztiban,
  •  valamint a működő létesítmények bővítése Délegyházán, Diósdon, Nagykovácsiban és Őrbottyánban;
  •  de felfüggesztették a gödi iskola fejlesztését is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik