Belföld

Átvilágították a zuglói vagyongazdálkodást, a jelentés nagy nehezen elért Horváth Csabához is

Spirk József 24.hu
Spirk József 24.hu

Két hónapba telt, hogy a zuglói polgármesterhez hivatalosan megérkezzen az önkormányzat városgazdálkodási cégénél készült vizsgálati jelentés, amelyben az önkormányzati tulajdonú ingatlanok hasznosítását tekintették át.

Az MSZP-s Horváth Csaba a májusi testületi ülésen – miután felszólították, hogy tájékoztassa a képviselőket az átvilágítás eredményéről – azt mondta, hogy hivatali levelezőrendszerén keresztül nem érkezett hozzá ilyen dokumentum. A momentumos alpolgármester, Rózsa András viszont közölte, őt a jelentést készítő felügyelőbizottsági tag arról informálta, hogy a biztosság lezárta a vizsgálatot, majd a jelentést elektronikus úton többször is továbbították Horváthnak. Rózsa indítványozta, hogy a polgármester belső vizsgálattal derítse ki, hova tűnnek a hivatali levelező rendszeréből az e-mailek, és kérte azt is, hogy a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató (ZVK) Zrt.-nél készült dokumentum beszerzéséről személyesen intézkedjen.

A ZVK Zrt. momentumos fb-tagja, Ruskal-Klemm Csilla két hete egy Facebook-bejegyzésben jelentette be, hogy az ellenőrzés hatoldalas összefoglalóját a sikertelen e-mailes próbálkozások miatt kinyomtatva, tértivevényes ajánlott levélben is megküldte a polgármesteri hivatalnak.

A 24.hu kérdésére a zuglói polgármesteri kabinet a napokban közölte, hogy Horváth Csabához megérkezett a jelentés.

Másfél hete megkaptam az anyagot a felügyelőbizottságtól, és a múlt hét elején tovább is küldtük a képviselő-testület minden tagjának. Ezen kívül eljuttattuk a jelentést a Polgármesteri Hivatal belső ellenőrzési osztályára is, és jegyző úrnak

– állt Horváth válaszában.

A ZVK Zrt. tevékenységének ellenőrzése hosszú ideje komoly feszültségforrás az ellenzéki többségű kerület pártjai között. A májusi testületi ülésen arról beszéltek a képviselők, hogy azért lennének kíváncsiak a felügyelőbizottság vizsgálatainak eredményeire, mert korábban nem láthattak bele a cég működösébe.

Várnai László, a zuglói önkormányzat képviselője blogján írt a ZVK Zrt. mögött zajló politikai erőpróbákról. Várnai szerint a cég éveken át lényegében Tóth Csaba, volt MSZP-s országgyűlési képviselő irányítása alatt állt, és „tökéletes MSZP-s magánbirodalomként működött”.

A cégben az összes részlegvezető, mindenki Tóth Csaba embere volt. Emlékezhetünk, a 2021-es előválasztás idején a vezérigazgatótól a humán igazgatón át a bérleményellenőrökig kéttucatnyi zrt.-dolgozó állt két héten át kényszeredett mosollyal Tóth előválasztási sátraiban, állítólag szabadságot vettek ki, annyira akartak neki segíteni

– írta Várnai.

A testület tavaly elérte, hogy a sokmilliárdos vagyon fölött diszponáló cég élére új vezetőt nevezzenek ki Bernula István személyében. Igaz, azóta már megpróbálták leváltani, de ehhez nem jött össze a minősített többség. A felügyelőbizottságba is bekerültek a szocialisták helyett más pártok emberei is. Az önkormányzati képviselő-testület tavaly meg is bízta az új fb-t négy vizsgálat lefolytatásával.

Ezek közül az elmúlt egy évben egyedül a “nehéz kezes” utat bejáró ingatlanhasznosítási ellenőrzés jelentése készült el, amelyet a momentumos fb-tagra bíztak. Várnai szerint a kerület parlamenti képviselője, Hadházy Ákos és ő is többször kérték a felügyelőbizottság elnökét a vizsgálatok lezárására, az anyagok megküldésére, de ő „meghökkentően lekezelő stílusban” lerázta őket.

A 24.hu birtokába került jelentés azt állapította meg, hogy a ZVK Zrt. működése messze van a hatékony ingatlangazdálkodástól.

  • A mintegy 900 darabos ingatlanvagyonnak mindössze a felét adják bérbe,
  • az ingatlanok rossz állapotban vannak,
  • hosszúak az adminisztrációs és döntési folyamotok,
  • néhol több közös költséget fizet az önkormányzat, mint amennyi pénz befolyik a bérleti díjból.

A jelentés a Thököly út 150. példájával illusztrálta a gazdálkodás helyzetét. Az önkormányzat szomszédságában található üzlethelyiséget 2016-ban adta vissza a korábbi bérlő, majd 53 hónapon keresztül „nem történt semmi”, ami az újrakiadás felé vitte volna az ingatlant. Nem kezdtek állapotjavító munkákat, és annak ellenére nem adták bérbe, hogy egy cukrászda felújítás nélkül is kivette volna. 2020-ban a döntést a polgármester elnapolta. Az azóta eltelt három év sem volt elég ahhoz, hogy összehozzanak egy sikeres pályázatot a kiadásról.

A felügyelőbizottság elvégezte a munkáját, kellő alapossággal, ehhez idő kellett. Az a dolguk, hogy minden eléjük kerülő anomáliára, esetleges működési zavarra felhívják a figyelmet, mind a Zuglói Városgazdálkodási Zrt. vezetőségének a figyelmét, mind a tulajdonos önkormányzat figyelmét. Ez utóbbiét különösen akkor, ha a felmerült probléma megoldásához szabályozási változtatásra is szükség lehet

– írt a vizsgálat eredményéről Horváth Csaba polgármester.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik