Belföld

Megszólalt Szijjártó Ukrajna NATO-tagsága ügyében

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Egy háborúban álló ország felvétele a NATO-ba fel sem merülhet

közölte álláspontját Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden délután közzétett videóüzenetében Ukrajna NATO-tagságáról. A nyilatkozat a vilniusi NATO-csúcs idejére esik, nagyjából ugyanakkorra, amikor Jens Stoltenberg NATO-főtitkár ígéretet tett: amennyiben a szövetségesek mind egyetértenek, és teljesülnek a feltételek, a NATO meg fogja hívni a soraiba Ukrajnát.

„A mi szempontunkból a legfontosabb az az, hogy a NATO-nak volt korábban egy világos döntése, amelyet minden szövetséges támogatott. Ez arról szólt, hogy a NATO nem részese az Ukrajnában zajló háborúnak, és mindent el is követ annak érdekében, hogy ne legyen részese a jövőben sem. És mindent elkövet a NATO annak érdekében is, hogy megakadályozza az eszkalációját ennek a háborúnak” – fogalmazott videóüzenetében Szijjártó Péter.

Szerinte ennek kontextusában kell értelmezni minden más kérdést, például a NATO és Ukrajna jövőbeni viszonyának alakulását is.

Szijjártó úgy látja „van egy tábor” amelyik az elmúlt hetekben és napokban határozottan érvelt amellett, hogy Ukrajnának a vilniusi NATO-csúcson „világos időpontot” és „világos menetrendet” kell kapnia arra, hogy mikor válhat a NATO tagjává. Ezzel szemben – a külügyminiszter szerint – azok, akik felelősségteljesen gondolkodnak – közük a magyar kormány – folyamatosan óvatosságra intettek.

„Nyilvánvaló, hogy amikor új tagot vesz fel a NATO, akkor azt úgy teszi, hogy az az új tag, az hozzáadjon a szövetség biztonságához, javítsa és ne rontsa a szövetségesek és magának az egész szövetségnek a biztonságát. Ezért nyilvánvalóan egy háborúban álló ország felvétele a NATO-ba fel sem merülhet” – fogalmazott videóüzenetében a tárcavezető.

A NATO hivatalos nyilatkozata Stoltenberg beszéde után már meg is jelent arról, miként valósulhat meg a jövőben Ukrajna NATO-tagsága. Ebben az áll:

Teljes mértékben támogatjuk Ukrajna jogát arra, hogy maga válassza meg a biztonsági intézkedéseit. Ukrajna jövője a NATO-ban van. Megerősítjük a 2008-as bukaresti csúcstalálkozón tett kötelezettségvállalásunkat, miszerint Ukrajna a szövetség tagja lesz, és ma elismerjük, hogy Ukrajna teljes euroatlanti integrációhoz vezető útja túlmutat a tagsági cselekvési terv szükségességén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik