Belföld

Baranyi Krisztina üzent a padrongáló Fradi-drukkereknek

Ha megkeresnének minket azzal, hogy a Ferencvárosi Torna Club színeit szeretnék egy padra ráfesteni, akkor mi nemcsak támogatnánk és engedélyeznénk ezt, hanem még segítenénk is nekik abban, hogy egy kicsit igényesebben sikerüljön megvalósítani a tervüket

– nyilatkozta a Telexnek Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere a kerületet napok óta lázban tartó pad-ügyről.

Ahogy azt lapunk megírta, alighogy elkészült Budapest első szivárványos köztéri padja, néhány Fradi-ultra rögtön zöld-fehérre mázolta azt, hogy aztán az Amnesty International munkatársai visszaállítsák eredeti állapotába a padot, amit végül két csuklyás illető ismét átfestett a hétfő esti órákban. Utóbbiak a pad előtti térkőre azt is odaírták, hogy Stop LMBTQ.

A kerület polgármestere azt mondta, „minden évben van valamilyen felzúdulás, amikor önkormányzatként kiállunk bizonyos értékek mellett, és ezeknek a kiállásoknak eddig valamilyen módon mindig erőszakos vége lett”. Példaként említette, amikor – szintén a most akciózó Aryan Greens nevű szélsőséges csoport tagjai – megtaposták és felgyújtották a IX. kerületi városháza szivárványos zászlóját, valamint a Ferenc téri Black Lives Matter szobrot és annak nem mindennapi kálváriáját.

A polgármester szerint az Aryan Greens tagjai eddig jellemzően erőszakos cselekményekkel, és különféle jelszavak skandálásával hívták fel magukra a figyelmet, általában a Fradi-meccsek előtt vagy alatt. A maga részéről nem gondolja, hogy önkormányzatként különösebben dolguk lenne velük, a pad színeivel kapcsolatban viszont úgy fogalmazott, közösen keresik a megoldást az Amnestyvel, mert az biztosan nem válik senki hasznára, ha napról napra újra átfesti valamelyik fél az ülőhelyet.

Baranyi hozzátette azt is, hogy az Amnestyvel ellentétben ő nem tett volna feljelentést a rongálók ellen: ahogy az Amnesty festését, úgy a fradisták tettét is véleménynyilvánításként értékeli, bár annak jobban örült volna, ha a Fradi-ultrák (vagy bárki más) engedélyezett körülmények között fejezik ki az ellenvéleményüket.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik