Belföld

Kerékpáros tüntetéssel emlékeztek az Árpád hídon elgázolt biciklisre

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Tüntetést szervezett hétfő délutánra a Magyar Kerékpárosklub a biztonságosabb közlekedés érdekében.

A klub hétfőre eredetileg egy könnyed nyári programot tervezett be, de ahogy a klub Facebook-oldalán írták, az elmúlt napokban egymás után két esetben is közúti balesetben öltek meg vétlen, kerékpárutakon szabályosan kerékpározót, ezért lemondták a „Happy Mass a Váci úton 2023″ címet viselő eseményt.

A demonstráció során megemlékeztek a június 16-án az Árpád hídon életét vesztő biciklis fiatalról, akit egy mercedeses gázolt halálra, miután áttörte a híd elválasztó korlátját.

A Kerékpárosklub rendezvényére az Árpád híd lábánál a Serfőző utca kereszteződésénél gyülekeztek a bringások. A megemlékezés keretében beszédet mondott Kürti Gábor, a Kerékpárosklub elnöke.

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Kürti elmondta, hogy a Kerékpárosklubban annyi levelet kaptak a baleset után, hogy egy civilszervezet ilyen esetben nem teheti meg, hogy ne reagáljon. A klubelnök szerint vannak olyan csomópontok, kereszteződések a városban, ahol kódolva van a balesetek. A Serföző utca sarka is ilyen, ahol szintén történt egy halálos gázolás, ahol maga az út kialakítása üzeni az autósoknak, hogy nagy sebességgel vegyék be a kanyart. Ezeket a kereszteződéseket meg fogják szüntetni.

Kürti elmondta azt is, hogy 18 szervezet fogott össze, hogy egy olyan várost hozzanak létre, ahol nem fordulhat elő halálos baleset. A végső cél a nulla baleseti szint elérése.

A legvédtelenebb közlekedőknek van a legtöbb joguk a biztonságos környezethez, mert őket semmi sem fogja megvédeni, nincs acéldoboz, csak az a környezet, amit mások terveznek meg nekik

– mondta Kürti Gábor.

A kerékpárosok a Tavasz utcán keresztül tekertek fel az Árpád hídra, a forgalommal szemben, a rendőrség és önkéntes rendezők biztosítják a szükséges lezárást, de a tüntetés idejére nem állították el teljesen a híd forgalmát – az autóvezetők számára egy sávot biztosítanak. A baleset helyszínén tartottak egy rövid megemlékezés.

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Mint írták, a demonstráció célja, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a városban kerékpározóknak és gyalogosoknak is joguk van a biztonságos környezethez, ahol nem féltik az életüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik