Belföld

HVG: Ruszin-Szendi Romulusz a honvédségtől is távozott

MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher 
MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher 

Ruszin-Szendi Romuluszt április végén váltotta le a honvédelmi miniszter a vezérkar éléről, június végén pedig a honvédségtől is távozott – tudta meg a hvg.hu. Mint írják, sokáig úgy tűnt, hogy az altábornagy diplomataként folytatja, és az ankarai magyar nagykövetség vezetését bízzák rá, végül „más döntés született”.

A portál információja szerint napra pontosan két hónappal azután, hogy április 26-án Ruszin-Szendit felmentették a honvéd vezérkar éléről, június 26-án az altábornagyot a honvédségtől is eltávolították, ezzel a hadsereg egykori legfiatalabb parancsnokának csaknem három évtizedes katonai pályája véget ért. Mint írják, az egykori vezérkari főnök – akiről nem tudni, hogy az elmúlt hónapokban milyen beosztásban volt –

vélhetően a tömeges kirúgásokat lehetővé tevő „fiatalítás” áldozata lett, amit egyébként javarészt neki kellett levezényelnie.

A hvg.hu forrásai szerint Ruszin-Szendi Romulusz sorsa valójában már az év eleje táján eldőlt, a volt vezérkari főnök karriertervei pedig az elmúlt hónapokban többször is változtak. Kezdetben arra számított, hogy Washingtonban kap majd fontos megbízatást, de erről le kellett tennie, ami a portál információi szerint nem volt független a vezérkari főnöki poszton őt váltó utódja, Böröndi Gábor altábornagy érkezésétől. Május környékén úgy állt a helyzet, hogy egy afrikai ország magyar nagykövetségén láthat el diplomataként külszolgálatot, ám azóta ez is lekerült a napirendről. Ezután a hvg.hu értesülései szerint felmerült, hogy Ruszin-Szendi Romuluszt Törökországba küldik, és az ankarai magyar külképviselet élére nevezik ki nagykövetnek.

Ruszin-Szendi Romulusz távozásáról a portál még a múlt héten kérdezte a Honvédelmi Minisztériumot, de a cikk megjelenéséig nem kaptak választ. Érdeklődtek a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál is, de onnan sem érkezett válasz.

 

Kiemelt képünkön még teljes volt az összhang: a Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Ruszin-Szendi Romulusz altábornagy, a Magyar Honvédség parancsnoka érkezik a honvédség őszi hadgyakorlatára a haderőfejlesztésről tartott kihelyezett kormányülést követően a hajmáskéri Központi Gyakorló- és Lőtéren 2021. szeptember 30-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik