Belföld

Gyurcsány Ferenc: Ezt a válságot az Orbán-kormány okozza, a 2008-as krízist a világ okozta, de Gyurcsány meg is oldotta

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Gyurcsány Ferenc, volt miniszterelnök az ATV Egyenes Beszéd című műsorában arról beszélt: a költségvetés azt mutatja, hogy az oktatás és az egészségügy reálbérben egy hónapnyi pénzt elveszítenek, sőt, olyan, korábban érinthetetlen területeket “áldozott fel” a kormány, mint például a CSOK egy része.

„Ha a kormány erre készül, nyilvánvalóan baj van” – mondta a DK elnöke. Ami most történik, az nem a háború, nem a szankciók miatt van, ez az orbáni infláció szerinte.

Gyurcsány Ferenc párhuzamot vont, és felidézte 2008-at, az akkori válságot, utóbbi egy gazdasági világválság közepén volt, a mostani helyzetet viszont az Orbán-kormány magának köszönheti – vélte. Szerinte a 2008-as válságot „Gyurcsány nem okozta, hanem megoldotta”, mert kidolgoztak ennek megoldására csomagokat, míg a jelenlegi helyzetet szerinte a kormány okozta.

Gyurcsány Ferenc felidézte, hogy már több mint tíz éve vannak ellenzékben, azt ugyanakkor elismerte, hogy az ellenzékben megkoptak egyes politikusok, de ez természetes. Hozzátette: nem az a végcél, hogy a DK az ellenzék legerősebb pártja legyen, hanem hogy kormányozhassák az országot, ehhez azonban kell, hogy legyen az ellenzéknek egy „közepe” és ma pártjának van erre leginkább képessége.

Gyurcsány szerint „egy-két nem kívánt kivétellel” mindenhol egy jelölt lesz, így lesz ez majd Budapesten is. Hozzátette: Karácsony Gergely személyével kapcsolatban még nincs döntés.

Szóba került Karácsony Gergely és a 99 Mozgalom ügye is. Gyurcsány szerint ha elfogadjuk Karácsony Gergely állítását, hogy ezekkel a pénzekkel az adományozók civil szervezeteket támogattak, ebben nincs semmi jogszerűtlen. Ugyanakkor ezeket a támogatásokat nem lehetett átlátni, de mindenki tudja, hogy aki „Magyarországon ellenzéket támogat, megnézheti magát”, Hozzátette: nem sikerült „elhessegetni azt”, hogy az előválasztáson ezek a pénzek esetleg előnyhöz juttattak egyeseket. Ez a két kellemetlen része a Karácsony-ügynek. Hozzátette: túl vannak ezen, előre néznek.

Gyurcsány Ferenc megjegyezte: lehet olyan megfontolás hogy majd azt javasolja a DK-nak, hogy támogassa Karácsony Gergely indulását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik