Belföld

Egyre több magyar akar forint helyett eurót, hiába

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A magyarok többsége nem csak fideszes, európárti is. A többség mielőbbb eurót szeretne, de ez az Orbán-kormány távlati terveiben sem szerepel.

Személy szerint támogatja az elképzelést, hogy az euró váltsa fel a hazai valutát?

Ezt a kérdést is feltették abban a hat tagországban, ahol még nem az euró a hivatalos fizetőeszköz. Az Euronews a közvélemény-kutatás eredménye alapján emlékeztet rá,

  • Magyarországon támogatják leginkább az euró bevezetését,
  • 3 százalékkal nőtt tavaly óta azok aránya, akik a forintot leváltanák.

A magyarok (62%) a hat ország átlagánál (53%) sokkal inkább gondolják azt, hogy az euró bevezetése az országnak előnyös lenne.Hátrányos következményektől csak 31 százalék tart (átlag: 43%). A kérdésre, személy szerint felkészült-e arra, hogy eurót használjon, a magyar válaszadók 89 százaléka igennel válaszolt (átlag: 84 százalék), és a magyarokat (62%) az átlagosnál (68%) kevésbé aggasztja az euró bevezetését követő drágulás, 70 százalékuk attól sem tartana, ha az euró bevezetése miatt az ország elvesztená az ellenőrzést a gazdaságpolitika irányítása felett.

Az euró bevezetésével az Ön országa részben elveszti-e identitását?

Ezt csak a magyarok 26 százaléka gondolja így (átlag: 44%), 72 százalék nem (átlag: 54%).

A magyarok a bevezetés időzítéséről így vélekedtek:

  • 41 százalék: mielőbb (átlag: 29%),
  • 35 százalék: bizonyos idő után (átlag: 32%),
  • 13 százalék: minél később (átlag: 16%),
  • 9 százalék: soha (átlag: 21%).

A kormány, személyesen Orbán Viktor miniszterelnök is többször nyilvánvalóvá tette, nem aktuális a csatlakozás az eurózónához, ám Matolcsy György MNB-elnök nemrég jelezte, ez nem kívánságműsor – emlékeztet az Euronews, amely szerint magyarok többsége azért akar eurót, mert vizsgált országok valuti közül közül a forint a legsérülékenyebb.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik