Belföld

A magyarok több mint 80 százaléka függetlenedne az orosz energiától, és többsége támogatja a szankciókat

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Elkészült a legfrissebb Eurobarometer, amely egy, az Európai Bizottság megbízásából készült reprezentatív felmérés.

Ebből az derül ki például, hogy a kormányzati propaganda ellenére, hogy az Oroszországgal szemben bevezetett szankciókkal a döntő többség, azaz a 59 százalék ért egyet, miközben 37 százaléknyian ellenzik.

Érdekes eredmény az is, hogy 73 százalék szeretne közös energiapolitikát. Sőt, óriási többség, hogy 83 százalék áll ki amellett, hogy az EU a lehető leggyorsabban csökkentse a függését az orosz energiától.

További érdekesebb adatok:

  • A magyar válaszadók mintegy kétharmada rossznak látja a nemzetgazdaság állapotát.
  • Az Eurobarometer szerint az ország előtt álló problémák közül Magyarországon az elszabaduló árak messze a legfontosabbak. Nálunk a válaszadók 56 százaléka így gondolja. Ezután jön a gazdaság (30 százalék), harmadik pedig az egészségügy (23 százalék). Az oktatást ugyanakkor mindössze 10 százalék gondolja komoly problémának.
  • Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban az derült ki, hogy tízből hatan támogatják a pénzügyi segítséget, nyolcan az ukrán menekülteket és még ennél is többen a humanitárius segítséget. Az Ukrajnának szánt fegyverszállításoknál pedig az ellenzők kerülnek túlsúlyba.
  • A magyarok 43 százaléka pozitív véleménnyel van az Európai Unióról, míg csupán 17 százaléknak negatív a hozzáállása. és 40 százaléknak semleges a hétfőn kiadott Eurobarometer szerint.

(via Telex)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik