Belföld

„A helyzet kritikus, szinte kilátástalan” – technikai csődben az ORÖ

MTI Fotó: Balogh Zoltán
MTI Fotó: Balogh Zoltán

A technikai csőd állapotába került az Országos Roma Önkormányzat, mivel a folyamatban lévő adóhatósági végrehajtási eljárások miatt a törvény szerinti költségvetési támogatást nem kapja meg, a bankszámlán lévő megmaradt összeget inkasszálták – ez áll abban a levélben, amit Lakatos Oszkár, a testület általános elnökhelyettese küldött a képviselőtársainak, írta meg a Népszava.

Lakatos azt is közölte, hogy a képviselők sem kaphatják meg a nekik jogosan járó tiszteletdíjukat, mint fogalmazott,

a helyzet kritikus, szinte kilátástalan.

Az elnökhelyettes ezzel cáfolta a képviselők körében terjedő híreszteléseket, miszerint az ORÖ jelentős pénztartalékkal rendelkezik. A lap idéz Lakatos leveléből: „Több alkalommal telefonon is hívtam Radomszki Lászlóné helyettes államtitkár asszonyt, hogy a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárság mulasztása ellenére az utolsó pillanatban találjunk megoldást” Lakatos szerint a helyettes államtitkár nem fogadta hívását és nem hívta vissza, ami „egyértelmű jelzés az ORÖ számára az államtitkársági hozzáállást, szándékot érintően”.

A Népszava emlékeztet: a minisztérium által megállapított tartozások még az előző önkormányzati ciklusban halmozódtak fel, és elsősorban a Farkas Flórián nevével fémjelzett Híd a munka világába programhoz kötődnek. Az ORÖ minden elemében vitatja a követelés jogosságát, Lakatos Oszkár állítja, hogy a pénz jelentős részét már visszafizették. A bíróság azonban nem így gondolta, és első fokon hozott ítéletében egy több mint félmilliárdos tétel esetében a minisztériumnak adott igazat. Az ORÖ fellebbezett.

A Népszava számos kérdést tett fel az üggyel kapcsolatban a Belügyminisztériumnak, ezekre egyelőre nem kapott választ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik