Belföld

A kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógus Kar szerint higgadtan várják a tanárok a béremelést

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az Orbán-kormány által létrehozott Nemzeti Pedagógusi Kar jogi szakértője értelmezte a Magyar Nemzet olvasóinak a héten elfogadott státusztörvényt. Kozák András álláspontja egyezik a kormányéval, úgy fogalmazott, hogy: az új pedagógus-életpályamodellről szóló törvény legfontosabb jogalkotói célja az, hogy a pedagógusok illetménye az elvégzett teljesítményhez igazodjon, azaz a jobban teljesítő tanár több bért kapjon. Kozák szerint azt még nem lehet tudni, hogy mennyien mondanak majd fel, de a jogi szakértő, aki általános iskolai tanár is, személyes tapasztalatát megosztva elmondta: sok intézménnyel és pedagógussal áll kapcsolatban, és nem érzékeli azt, hogy nagyobb lenne a pályaelhagyás szándéka, mint az elmúlt években.

A Magyar Nemzet azon kérdésére, hogy „mi a tanárok véleménye a brüsszeli források visszatartásáról, amelyeket az ő fizetésemelésükre fordítana a kormány”, Kozák András kijelentette:

a pedagógusok döntő többsége higgadtan áll hozzá, bár van egy hangos közösség, akik a pedagógustársadalom képviselőiként kívánják feltüntetni magukat. (…) Láthatók gyomorforgató performanszok, elfajult demonstratív megnyilvánulások, amelyek nem a többség véleményét tükrözik, hanem politikailag motiváltak. A kollégák csendes többsége tisztességes, becsületes, jó munkaerő, és hivatásként vállalja a pedagógusi küldetést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik