Belföld

Eljárást indít az Integritás Hatóság a bedőlt babócsai iskolaberuházás miatt

Ander Balázs / Facebook
Ander Balázs / Facebook

Az Integritás Hatóság eljárást kezdeményez a több mint 1,8 milliárd forintos, főként EU-s támogatásból megkezdett, majd bedőlt babócsai iskolafelújítás miatt, írja a Népszava. A hatóság a a projektből megmaradt 800 millió forint visszatartását és a Miniszterelnökség részéről szabálytalansági eljárás lefolytatását javasolja.

Az állásfoglalásban arra szólították fel a Miniszterelnökséget, vizsgálják meg, szükséges volt-e egyáltalán a felújítás, illetve érdeklődnek arról is, a pályázati összeg odaítélésénél felmerült-e összeférhetetlenség, valamint a közbeszerzési eljárások megfelelően zajlottak-e.

Az Integritás Hatóság jelezte, hogy az elnyert 1,822 milliárd forint támogatásból közel 1 milliárd forintot már kifizetett a tankerület, ám ebből mintegy 700 millióval a hatóság vizsgálatának lezárásáig nem számolt el, ráadásul az összegből 423 millió olyan biztosíték nélkül utalt előleg, melyet olyan szállítók kaptak, amelyeket azóta felszámoltak.

A hatóság szerint megsértették a támogatási szerződés előírásait.

A jobbikos Ander Balázs májusban írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be az oktatásügyért is felelős Pintér Sándor belügyminiszternek az iskola kapcsán, amelyben úgy fogalmazott:

a projekt keretében nagyon sok pénzből sikerült tönkre tenni valamit. A belső állapotok nem cáfoltak rá a romos külső által sugárzott kiábrándító képre. Mintha Csernobilban vagy a szétlőtt Bahmutban járnánk.

A babócsaiak már két éve azt mondták, bőven elég lett volna szigetelni és tatarozni az iskolát, ahonnan sok szülő éppen a felújítás miatt vitte el a gyermekét, mert unták, hogy az alsósok a hajdani gyógyszertár épületébe, a felsősök a plébániára kényszerültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik