Belföld

Újabb agglomerációs település vet véget a kontroll nélküli betelepülésnek

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

A budakalászi önkormányzat új helyi építési szabályzaton dolgozik, egyes javaslatok szerint több mint 37 hektárral csökkentenék az eddig beépítésre szánt területeket – mondta az InfoRádiónak a polgármesteri kabinetvezető, Péterffy Gábor.

Az elmúlt években 20 százalékkal bővült a lakosságszám Budakalászon, Péterrfy pedig évtizedes problémának nevezte, hogy az infrastruktúra, az utak, a bölcsődék és óvodák, az egészségügyi szolgáltatások nem képesek követni ezt a mértékű betelepülést.

A kabinetvezető elmondása szerint a településen már évtizedekkel ezelőtt voltak olyan hangok, hogy megtelt a város és nem tud több betelepülőt fogadni.

Budakalászon ezért most új helyi építési szabályzatot alkotnak, amit várhatóan az év végén fogadhat el a helyi képviselő-testület.

Nemrég Érd is lépett a kérdésben, ott a település túlnyomó részén július 15-étől változtatási tilalmat rendeltek el, egyetlen építkezés sem indulhat. A tiltó rendelet mindaddig érvényben marad, amíg el nem készül a város jelenleginél lényegesen szigorúbb, társasházépítéseket erősen fékező új helyi építési szabályzata.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik