Belföld

300 milliós híd épült Borkai vezetése idején, de súlyos kártérítést fizethet Győr, mivel belóg a kertekbe

MTI/Krizsán Csaba
MTI/Krizsán Csaba

Sokba kerülhet a győri önkormányzatnak a négy éve 320 millióból megépült gyalogos-felüljáró Győrszentivánnál – írja a Telex. Az építmény egy kettévágott utcát köt össze, de két-két családi házhoz elképesztően közel került, szinte belóg a kertekbe. Ketten már pereltek, egy idős néninél 19 milliós egyezséget fogadott el most a város, noha korábban 13 millióval megúszták volna. Közben az ügy Dézsi Csaba András jelenlegi és Borkai Zsolt volt polgármester közötti, szekrényből kihulló csontvázakról szóló üzengetés témája is lett.

A város közgyűlésén Dézsi azt mondta a dídról:

Emlékműve annak, amikor egy átgondolatlan, 300 millió forintos hidat építünk – majdnem az emberek kertjébe. Kimentem, megnéztem a helyszínt – több szempontból is gyalázat. Ráadásul nem használható, mert kerékpárral felmenni komoly sportteljesítmény, egy világbajnok BMX-esnek is az lenne

– mondta. Igaz, a híd lábánál kiírták: kerékpáros kizárólag csak tolt kerékpárral közlekedhet rajta.

Mester László ügyvéd a közgyűlésen elmondta, a szomszédjogi per 2021-ben indult. A felperes azt sérelmezi, hogy a híd miatt belátnak az otthonába, nagyobb lett a zaj, és több a szemét. A felperes idős hölgy az unokái között szeretné szétosztani a kártérítési pénzt. A másik perben, ezzel az ingatlannal szemben lévő háznál fiatalok laknak, ők nem akarnak egyezkedni sem. A jogi képviselő szerint a szakértői véleményben az idős néni esetében 22 millió 646 ezer forintban állapították meg az ingatlan értékének csökkenését. „Ennyire felemeli a keresetet a felperes, ha nem tudunk megegyezni, erre rájönne még az illeték is, az ügyvédi díj, a kamat, a szakértői vélemény – már 26 milliót kellene kifizetni” – ezért javasolja a közgyűlésnek a jogi képviselő a 19 milliós egyezséget.

Az egyik ház lakói azt mondták, a műtárgy szinte benéz az ablakon, a kerítésük fölé lóg, csupán a magasra nőtt bokrok takarnak valamit. A hídon egyetlen lélek sincs, és látszik, itt valóban csak tolni lehet a bringát, mert nemcsak túl meredek, de kanyarok is bevehetetlenek lennének kerékpáron ülve. Mint mondták, a híd megépítése előtt is szerették volna eladni a házat, mert túl nagy a kert már nekik, de az érdeklődők miután látták, hogy híd épül, elálltak a vásárlástól. Abban bíztak, megveszi az önkormányzat, de az meg szerintük olyan keveset ajánlott, hogy abból nem tudtak volna a belvároshoz közelebb új otthont venni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik