Belföld

PM: Brüsszel akar csak megszorítást, a kormány nem

Varga Jennifer/ 24.hu
Varga Jennifer/ 24.hu
A kiadásokat nem a költségvetés helyzete miatt, hanem Brüsszel kérésére vizsgálják felül.

A kormány úgy döntött felülvizsgálja az egészségügyi kiadásokat, a család- és lakástámogatást, az adókedvezményeket. Több részterületen 3 százalékos megtakarítást kell elérni. A határozat szerint Varga Mihály pénzügyminiszter kapta a feladatot, hogy a célt elérjék.

Az általa vezetett tárca a Magyar Közlönyben megjelentekről azt írta, a megtakarítás nem jelent megszorításokat, azokat csak Brüsszel és a hazai baloldal akarja, a kormány nem.

Bár a közlönyben megjelentekben erre utalás sincs, most tudatták valójában az EU kérésére vizsgálják felül a közkiadásokat, az Európai Bizottság országspecifikus ajánlásait követve hoznak létre ezért külön munkacsoportot. Az állami hírügynökségnek küldött közlemény szerint

a kormány álláspontja továbbra is határozott abban, hogy semmiféle, a magyar családtámogatások és a rezsicsökkentés eltörlésére irányuló brüsszeli kérésnek nem teszünk eleget.

Az Európai Bizottság májusban szólított fel a költségvetési egyensúly erősítésére, kérte, hogy 2023 végére szüntessék meg a hatályos energiatámogatási intézkedéseket, de az Orbán- kormány elutasítja, hogy

Brüsszel megszorításokat akar és el akarja törölni a rezsicsökkentést.

A Pénzügyminisztérium szerint a rezsicsökkentés, a családtámogatások, a nyugdíjasok védelme az idei és a jövő évi költségvetésben is biztosított. Magyarország egyedülálló abban, hogy a kormány képes volt a hiány csökkentésére az előző három választási évben is. A kormány megőrzi az ország pénzügyi stabilitását és egyensúlyát, így 2024-ben 2,9 százalékos GDP-arányos hiánycéllal és az államadósság 66,7 százalékra csökkentésével számolnak.

A közlönyben már több olyan jogszabály jelent meg, amelyek rögzítették, miket vállalt a kormány, hogy hozzáférhessen az országnak járó uniós forrásokhoz, ám ezeknek olykor már a címében is szerepelt, hogy az „Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében” volt szükséges a módosítás.

Frissítünk!

DK: Ezek orbáni megszorítások

Varju László országgyűlési képviselő úgy vélte, magyar családok százezreit sodorhatják a tönk szélére a kormány keddi határozatában belengetett  megszorítások, amelyeket „orbáninak” nevezett. A DK politikusa a teljesség igénye nélkül néhány olyan tételt említett a határozatból, ahol megvághatják az állam kiadásait: csökkenhetnek a családi adókedvezmények, a családi pótlék, a gyógyszertámogatások, a lakhatási támogatások, megszűnhet az SZJA-mentesség a 25 év alattiaknál és a 30 év alatti anyáknál is. Szerinte Orbán Viktor ebben a kormányhatározatban ismerte be, hogy az orbáni infláció áremelései után jövőre minden eddiginél keményebb megszorításokkal sújt le  a magyar családokra, miközben az élelmiszerár-emelések és a rezsiemelés miatt egyre nehezebb kijönni a fizetésekből.

Kapcsolódó
Sürgető reform, a kormány górcső alá veszi kiadásait
Egyebek mellett felülvizsgálják a családtámogatási, lakhatási támogatásokat, adókedvezményeket.  

Ajánlott videó

Olvasói sztorik