Belföld

Karácsony: Újabb fekete napja ez a magyar parlamentnek

Újabb fekete napja ez a magyar parlamentnek. Nem csak a gyalázatos státusztörvényt szavazták meg, de azt is világossá tették, hogy fütyülnek a megmaradt önkormányzatiságra is.

– reagált a főpolgármester a mai parlamenti szavazásokra a Facebookon.

Az elfogadott salátatörvénnyel a kormány törvényesíti a főváros és az állam között, a közösségi közlekedés finanszírozására létrejött megállapodás felrúgását. Bár a fővárosi közösségi közlekedést sok százezer nem budapesti polgár is használja, a kormány csak egy minimális részben járult hozzá eddig a költségekhez. És a jövőben még ennyivel sem fog. Mi viszont ezek után nem tudjuk finanszírozni a városon belüli állami szolgáltatók működését és csak remélni tudjuk, hogy a kormány a saját rossz döntése miatt nem áll bosszút a budapesti utazókon és a Budapest-bérlettel továbbra is lehet utazni a vonatokon és a héveken.

– írja Karácsony Gergely.

Az új szabályozás leginkább penetráns része, hogy ezentúl az önkormányzatoknak nem kell megmondaniuk, hogy milyen hitelfelvételhez kérik a kormány engedélyét és a kormánynak sem kell indokolnia, hogy ehhez miért nem járul hozzá. Elég annyit mondani: CSAK. Pedig az önkormányzati hitelfelvétel állami engedélyezésének éppen az lenne az értelme, hogy a hasznos, jövőbe fektető igényeket elválasszák a felesleges presztízsberuházások érdekében történő káros eladósodástól. Mondhatnánk, hogy ez a pofátlanság netovábbja. Pedig valójában eddig is pofára döntöttek: a fideszesek kaptak hitelt, a többiek nem.

– zárta a posztot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik