Belföld

120 iskolában indul meg a honvédelmi oktatás ősztől

Farkas Norbet / 24.hu
Farkas Norbet / 24.hu

Ungár Péter, LMP-s képviselő kérdezte meg a Pintér Sándortól, hogy „Hány oktatási intézmény indítja el a honvédelmi képzést?” .

A válasz Rétvári Bence államtitkártól érkezett, eszerint országosan 120 iskolában indulhat el a honvédelem tantárgy oktatása a következő tanévtől. Az államtitkár azt is írta, hogy a tantárgy oktatásához a Honvédelmi Minisztérium fogja biztosítani a szakembereket, „akiknek a próbaoktatás megkezdése előtt szakmai, pedagógiai, tanügyigazgatási és módszertani felkészítésen kell részt venniük”.

Rétvári szerint a „honvédelmi nevelési feladatok megvalósításának hatékonyabbá tétele, a haza védelme iránt elkötelezett, gyakorlati honvédelmi ismeretekkel és készségekkel is rendelkező fiatalok célirányos nevelése”. Megjegyezte: a 2023/24-es tanév a tárgy próbaéve lesz majd.

A tárca korábbi tájékoztatása szerint a 2023/2024-es tanévtől kínálják a középiskolák számára a tantárgyat a szabad órakeret terhére, választható tantárgyként. Szerintük ez a már működő kadétprogram mellett megteremti a lehetőséget, hogy a középiskolások részletesebben is megismerhessék a haza védelméhez kapcsolódó állampolgári kötelezettségeket. A gyerekek a legfontosabb honvédelmi szervezetek és feladatok megismerésén túl elméleti és gyakorlati ismereteket szerezhetnek, egyebek között a kibervédelem és a térképészet területén, valamint elsajátíthatnak egyéb gyakorlati ismereteket is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik