Belföld

Megjöttek az új kompok, több vizet nem kell leengedni a Balatonból

Megérkeztek a Balatonra az új kompok és katamaránok, amelyek hétfőn sikerrel keltek át a siófoki hajózási zsilipen, írja a Balatoni Hajózási Zrt. a Facebookon. 


A hajókat indulás előtt visszabontották, így első lépésként immár a BAHART siófoki telephelyén visszahelyezik az úgynevezett felépítményeiket. Az új katamaránok Balaton és Tomaj egyenként 350 utas és 35 kerékpár szállítására lesznek alkalmasak, míg a kompok külön-külön is a jelenlegi kapacitásnál 20 százalékkal több, azaz 24 gépjárművel, 30 kerékpárral és 120 utassal közlekedhetnek majd.

Ezzel a turizmus mellett a helyi vízi tömegközlekedésben is fontos szerepet játszhatnak, valamint hozzájárulhatnak ahhoz is, hogy csökkenjen a Balaton körül a gépjárműforgalom és a károsanyag kibocsátás, teszik hozzá.

Ezzel párhuzamosan befejeződött a Balaton vízének eresztése, a tó lehető legkisebb vízszintcsökkenése mellett sikerült a Sió-csatornán feljuttatni az új kompokat a tóra – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság a Telex szerint. 

A közleményben azt írták, hogy ha az időjárás nem változik lényegesen, akkor az idei szezonban a Balaton átlagvízállása 80-85 cm felett marad, ami meghaladja a tavaly nyár végi értékeket.

A vízügy azt írta, hogy a Balatonból leeresztett vízmennyiség júniusban 6,5 cm volt, a tó vízkészletének természetes változása pedig, ami vízeresztés nélkül is bekövetkezett volna, ebben a hónapban 4,5 cm, tehát a vízeresztés időszakában a tó átlag vízállása összesen 11 cm-t csökkent (121-ről 110 cm-re).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik