Belföld

Orbán: 15 százalékra emeljük a kötelező akciózást

MTI
MTI

Orbán Viktor miniszterelnök válaszolt hétfőn a parlament ülésén, az azonnali kérdések órájában  válaszol az ellenzéki politikusoknak.

Kálmán Olga a DK politikusa a kormány gazdaságpolitikájára volt kíváncsi, a rekorder infláció miatt.

Gyanítom nem túl büszke rá, hogy egy önálló közgazdaságtani fogalmat neveztek el önről, az orbáni inflációt

– mondta  a miniszterelnöknek a képviselő.

Orbán poénnal indított, szerinte az infláció az ellenzéket nem érinti, mert dollárban számolnak. A miniszterelnök azt hangoztatta, hogy a kormánynak van döntése, vállalása az infláció letörésére, egyszámjegyű lesz év végére, és egymás után jönnek az intézkedések. 15 százalékra emelik a kötelező akciózás, az árak csökkeni fognak, augusztusban és ősszel is lesznek újabb intézkedések – mondta Orbán, aki szerint a háború ellene dolgozik. A DK-s Arató Gergely viszontválaszában azt hangoztatta, hogy ezek szerint továbbra sincs fogalmuk arról, hogy hogyan harcoljanak az orbáni infláció ellen. Mint mondta, Orbán nem zavarja, mert a saját fizetését emelte két és félszeresre, lánya most veszi meg a fél Tokajt, apja veje 2 milliárdot vett fel.

Harangozó Tamás, az MSZP képviselője emlékeztetett arra, Nagy Márton gazdaságfejlesztési bejelentése szerint a kormány 74 üdülőt, rekreációs központot kíván eladni. A rendőrség, NAV, OMSZ és honvédség ingatlanairól van szó, amelyek évtizedek óta megvannak. Miközben a honvédelmi minisztérium milliárdokért a várba költözik, a honvédállomány rekreációs lehetősége megszűnnek.

Orbán szerint az állami üdülők közül kizárólag azokat szabad megtartani, amelyeknek történelmi jelentősége van. Közölte, hogy kormány nem akar fenntartani állami üdülőket, mert más a koncepció, mint régen. A miniszterelnök azt állította, azért emelték a fegyveres testületek tagjainak fizetését, hogy elmehessenek üdülni, és ne az állam tartsa fenn az üdülőket.

A jobbikos Lukács László György felidézve a kormány korábbi bevándorlás-ellenes plakátját, amelyen az állt, hogy „Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját”, a képviselő szerint most viszont a kormány szervezi a gazdasági migránsokat, félmillió idegent akarnak behozni, kétszer nagyobb tömeget, mint Debrecen. Lukács szerint ez már nemcsak terv, hanem működő rendszer, egyes gyárak már filippínó, illetve kínai munkaerővel helyettesítik a magyarokat.

Orbán zagyvaságnak minősítette a felszólalást, és közölte, hogy a legutóbbi ülésen fogadták el a vendégmunkásokról szóló törvényt, amely világos jogi kategóriákat különített el. Orbán szerint ez Európa legszigorúbb szabálya, miután csak annyi külföldi munkavállaló jöhet az országba, amennyi munkahely van, és aki behozza, annak kell felelősséget vállalnia. A vendégmunkások csak két évre jöhetnek.

Orbán később keményen vissza is szólt a jobbikos politikusnak, emelt hangon emlékeztetve, hogy

A maga elnöke szavazta meg az EU parlamentben, hogy migránsgettót csináljanak Magyarországból, ezt nem fogjuk hagyni!

Novák Előd (Mi Hazánk) a migrációval kapcsolatos kérdésére a kormányfő jelezte: szerinte azok a bevándorlók, akik átjönnek, sok esetben nyomorult és nehéz helyzetben lévő emberek. „Nekem nincs személyes bajom van a migránsokkal” – mondta Orbán, hanem a migráció zavarja. Novák továbbra is azt sürgette, hogy keményebben kell fellépni a migráció ellen. A kormányfő viszonválaszában azt mondta, hogy ha nem akarjuk, hogy a migránsok itt maradjanak, akkor eljárás nélkül rögtön ki kell toloncolni őket, mert ha eljárás indul – ahogy annak egy jogállamban lennie kell –, akkor addig itt kell tartani őket, amíg az eljárás lezajlik.

Szabó Rebeka (Párbeszéd) az akkumulátor-gyárakkal kapcsolatban kérdezte Orbánt. Szabó szerint a meggyengített hatóságok nem tudják megvédeni a környezetszennyező üzemektől a lakosságot, és példaként az iváncsai gyárat hozta fel, valamint a soroksári tervezett átrakodót, amelyet a Fővárosi Közgyűlés egyhangúlag elutasított. Szabó azt kérdezte, hogy Orbán támogatja-e, hogy felépüljön a vegyi elosztóközpont, mire a miniszterelnök úgy válaszolt, hogy a felvetés „komolytalan”, ilyen elosztóközpont nem fog épülni.

A kormányfő ezután arról beszélt, hogy ha más országok – Németország, Franciaország, Olaszország – harcolnak azért, hogy ott ilyen akkumulátor-gyárak épüljenek, akkor Magyarországnak is megfelel. Orbán szerint Szabó „elvtársai” hozták ide az ideológiát azzal, hogy az elektromos autókat támogatják.

Ha az új technológiát nem hozzuk be, akkor a következő fejlesztéseket nem Magyarországon fogják alkalmazni és bezárják az autógyárakat,

állította a miniszterelnök és ezzel sok százezer magyar vesztené el a munkahelyét.

Szabó úgy reagált: nyilvánvaló, hogy nem kell az összes létező elektromos autóba az összes szükséges akkumulátort Magyarországon legyártani, az pedig nem igaz, hogy a magyar környezetvédelmi előírások szigorúak lennének.

Nem leszünk elsők sajnos az akkumulátor-gyár versenyben, mert a németeket nem fogjuk tudni megelőzni,

válaszolt újra Orbán, majd újra azzal példálózott, hogy ha „az a győri munkás”, aki most az autógyárban dolgozik, az „öt év múlva elveszti az állását”, ha nem lesz akkumulátor-gyár.

Kanász-Nagy Máté (LMP) szintén az akkugyárak témájában kérdezte a kormányfőt – szerinte a kormány „fordított konkvisztádorként” működik, mert annyi ilyen gyárat hoz ide, hogy gyarmattá teszik az országot. Kanász-Nagy azt is megkérdezte, hogy akkor Győrben lesz-e akkumulátor-gyár, hiszen Orbán az előző hozzászólásában ezt hozta példaként.

Képviselőtársam, lehet, hogy több akkumulátor-gyár lesz, mint LMP-tag,

kezdte válaszát a miniszterelnök, aki kiemelte, hogy az ország exportra termel, ez biztosítja az életszínvonalat. „Mindenfajta szolgáltatást és beruházást próbálunk Magyarországra hozni”, hogy mindenkinek legyen munkája a kétkezi munkástól a tudósig. „A zöld átállás technológiai váltást jelent” – tette hozzá Orbán Viktor.

Nem csak az érintett települések lakói nem tudják, hogy lesznek ilyen gyárak, hanem a kormány sem – vélte Kanász-Nagy, helyette Kínából jönnek ezek az utasítások. A miniszterelnök úgy válaszolt: azt nem tudni, hogy hány kínai strandpapucsot adnak el, de új beruházás nem jöhet létre a kormány nélkül. Ezután Orbán újra „elvtársazással” válaszolt, majd azzal, hogy Németországban is épülnek akkumulátor-gyárak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik