Belföld

Adattengerbe fulladunk, vagy megszelídítjük a hullámokat?

Serco
Serco
Egy kis intelligence az utóbbiban segít

Egyes becslések szerint naponta több száz terabájtnyi adat keletkezik világszerte. Ha belegondolunk abba az egyszerű egyenletbe, mely szerint már csupán 1 terabájt is 6,5 millió oldalnyi elektronikus dokumentumnak felel meg, beláthatjuk: ez óriási szám. Ráadásul ez a mennyiség nőttön nő.

Tévedés azt gondolni, hogy ehhez csak a nagyvállalatok járulnak hozzá – a kisebb cégeknél is állandóan keletkeznek adatok, legfeljebb nem törődnek céges szinten ezek kezelésével. Ez pedig hiba, és nagy versenyhátrányt jelenthet: ma már az üzleti döntések legnagyobb részéhez nem a megérzésre van szükség, hogy majd a „főnök tudja, mi a helyes”, vagy a tények nélküli megállapításokra.

Az IT Akták legutóbbi adásaiban a meghívott vendég, a Bixpert cég ügyvezetője a Business Intelligence (BI, üzleti intelligencia) témájáról beszélt. Ő egy olyan logikát, működési elvet mutatott be, amely során a nyers adatokból információkat hoznak létre és így adatelemző rendszerek segítségével helyezik biztosabb alapokra a cégen belüli döntéseket. Ma már luxus nem élni ezekkel a lehetőségekkel, eszközökkel. Kiderülhet az is, hogy az Excel nem a legmodernebb megoldás, ha nagy mennyiségű adatok mozgatásáról, vizsgálatáról van szó.

Az adatelemzés folyamatáról, az ezzel foglalkozó szakemberek legfontosabb feladatairól is szó esik a SERCO Informatika IT Akták adásaiban, amelyeket itt nézhetnek meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik