Belföld

Gulyás Gergely: Már december előtt egy számjegyűre csökkenhet az infláció

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Már december előtt sor kerülhet az infláció egy számjegyűre csökkentésére – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az Igazságügyi Minisztérium, a Miniszterelnökség és a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) között létrejött együttműködési megállapodás aláírásán pénteken, Budapesten.

Az MTI híre szerint a politikus elmondta: a kormány mindent megtett és megtesz azért, hogy megállítsa a pénzromlást, amelyet a háború és a háború miatt kivetett szankciók idéztek elő.

Legfontosabb célunk, hogy az első számú közellenséget – amit inflációnak hívnak – legyőzzük, megsemmisítsük, felszámoljuk

– jelentette ki a miniszter, hozzátéve: gyors és látványos sikerekben reménykednek.

Gulyás Gergely felidézte: az infláció mérséklése érdekében vezették be az árstopokat, ezért döntött a kormány a kötelező akciózásról és ezért indul el a napokban az árfigyelés is.

Orbán Viktor miniszterelnök a ma reggeli Kossuth Rádió interjújában arról beszélt, hogy az infláció húsba vágóan érintette Magyarországot. A kormányfő szerint a infláció letörésében nem haladunk olyan gyorsan, mint szeretnénk, de haladunk. Megjegyezte: jó esély van arra, hogy július-augusztus körül ismét pozitívak lesznek a reálbérek, sőt, Orbán szerint év végére eljuthatunk oda, hogy az emberek összességében pluszban jönnek ki.

Májusban 21,5 százalékos inflációt mértek Magyarországon. Az áremelkedés üteme nálunk a legnagyobb egész Európában: a második helyezett Lengyelországban is csak 12,5 százalék volt az infláció, miközben vannak országok, ahol már 3 százalék alatti értéket mérteket.

A júniusi adatokat jövő hét pénteken közli a Központi Statisztikai Hivatal.

Kapcsolódó
„Amennyit az egyik terméken leakcióznak, a másikra úgyis ráteszik" – mi lesz velünk árstop nélkül?
Akcióvadászat, sajtmegvonás, szerbiai bevásárlás: spórolási körkép az árstop végén, kötelező akciókkal.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik