Belföld

Lesújtónak tartják a kórházi állapotokat a magyarok, az emberek több mint fele fél a kórházi fertőzésektől

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

A magyarok több mint fele szerint a kórházak nagy részében katasztrofális állapotok uralkodnak, vagy méltatlan körülmények között gyógyítják a betegeket – derül ki egy kutatásból.

A Pulzus Média Kutató országos reprezentatív kutatása alapján a lakosság 37 százaléka szerint a kórházak nagy részében méltatlan körülmények között gyógyítják a betegeket, további 15 százalékuk egyenesen úgy véli, hogy a legtöbb helyen katasztrofális állapotok uralkodnak, mind a kórház épületének, mind műszaki berendezéseinek (liftek, fűtés, klíma) tekintetében. Csupán 7 százalékuk elégedett maradéktalanul a kórházak műszaki állapotával. A legtöbben a lestrapált kórházi ágyakkal, bútorokkal (57%), a falak állapotával (vakolat, penész, festés – 56%), a rossz levegőminőséggel (50%), illetve a hőmérséklettel (36%) elégedetlenek. A leghevesebb bírálatokat a kórházak tisztasága kapcsán fogalmazták meg: ezzel a lakosság 74 százaléka elégedetlen, 54 százalékuk szerint a fürdők és a mellékhelyiségek piszkosak, kopottak, nincs WC-ülőke vagy papír, szappan vagy kéztörlő. 32, illetve 25 százalékuk szerint a közös kórházi helyiségek nincsenek rendesen takarítva. 14 százalék találkozott rovarokkal (csótány, pók, vérszívók) kórházi tartózkodása alatt.

Különösen aggasztó, hogy a magyar lakosság 88 százaléka elégedetlen a kórházak higiéniás állapotával. 50 százalékuk ismer olyan embert, vagy hallott olyanról, aki kórházban kapott fertőzést. 42 százalékuk szerint nincs megfelelő fertőtlenítés, a kézfertőtlenítők hiányoznak vagy gyakran nem működnek.

A lakosság 41 százaléka szerint az elégtelen takarítás melegágya a kórházi fertőzéseknek, összesen 56 százalékuk eléggé (41%) vagy nagyon (15%) fél attól, hogy akár ő, akár a kórházban ápolt hozzátartozója valamilyen fertőzést kap.

A lakosság 91 százaléka egyértelmű összefüggést lát a betegellátás szakmai színvonala és a kórházi körülmények között. Bár a megkérdezettek 28 százaléka látott már olyan kórházat, ahol a mostoha körülmények ellenére kiváló gyógyító munkát végeznek, 34 százalékuk gondolja úgy, hogy a higiéniai hiányosságok, illetve az ezek miatti kórházi fertőzések a betegek egészségét, életét is veszélyeztethetik.

A megkérdezettek 45 százaléka nyilatkozott úgy, hogy rendszeresen jár a betegségek megelőzését szolgáló szűrővizsgálatokra. Ám hajlandóságukat jelentősen rontják a nem megfelelő intézményi körülmények: a lakosság 56, illetve 26 százaléka nem szívesen jár szűrővizsgálatokra a várólisták és a hosszú várakozási idő, illetve a rossz kórházi körülmények miatt. 20 százalékuk inkább fizetős magánintézménybe jár, mert ott sokkal jobbak a körülmények.

A lakosság 69 százaléka szerint a kórházaknak több pénzt kellene kapniuk a kórházi épületek üzemeltetésének, karbantartásának javítására. A megkérdezettek közel fele az egész rendszer korszerűsítésének fontosságát is hangsúlyozza: 51 százalékuk szerint egy kórházat nem szabadna ugyanúgy takarítani és karbantartani, mint ötven évvel ezelőtt, korszerűsíteni kellene ezeket a munkákat is.

Módszertan

A közvélemény-kutatást a Magyar Target – Pulzus Média Kutató Kft. végezte 770 fő megkérdezésével, az adatfelvételre június 13. és 15. között került sor. A végső, reprezentatív mintába azok a 18 év feletti személyek kerültek leválogatásra, akik az elmúlt 5 évben járó- vagy fekvőbetegként vagy látógatóként voltak kórházban. A kutatás az OTI Orvosi Turizmus Iroda Zrt. megbízásából készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik