Belföld

Ha egyszerre két helyen gyullad ki a metró Budapesten, nincs elég tűzoltó az oltáshoz

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu

Ha Budapesten egyszerre két helyen gyulladna ki a metró, amihez a legmagasabb, ötös fokozatú riasztást kellene elrendelni, akkor a jelenlegi létszám és eszközpark mellett ezt a fővárosi tűzoltóság hivatásos állománya nem tudná teljesíteni

– mondta a Népszavának Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke. Hozzátette: „hamarosan Debrecenben is szembe kell nézni azzal, hogy nem lesz elég tűzoltó az állami rendszerben, hiszen az épülő BMW-nek, majd a később idetelepülő akkumulátorgyáraknak is szükségük lesz saját csapatra”.

Ezeka nemzetközi cégek nem a minimálbérhez közeli összeget kínálnak a jelentkezőknek, hanem annak majd másfélszeresét, hangsúlyozta, az elszívó hatást pedig nincs, ami ellensúlyozná. Egy kezdő tűzoltó nettó bére nagyjából átlagosan 240-260 ezer forint, ehhez jön még jóléti juttatásként az éves ruhapénz, ami régóta 96 625 forint. A tavaly megrendelt kötelező gyakorló ruha ára ráadásul pár hónappal később drasztikusan megemelkedett, így jóval kevesebb pénz maradt saját vásárlási lehetőségként.

A szakszervezeti elnök kiemelte, hogy az alacsony bérek és a nagy leterheltség miatt ez a pálya egyébként sem vonzó a fiataloknak, ha még az egyéb jóléti kiadásokat is megnyirbálják, még inkább elveszítik a lelkesedésüket azok is, akik esetleg családi indíttatásból ezt a hivatást választanák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik