Belföld

Menstruációs szabadság után intim csomaggal segít Terézváros a rászorulóknak

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Betét, tampon, tisztálkodási eszközök – havonta több ezer forintot kell elkölteni ezekre egy nőnek. Van, aki nem tud, ezért a menstruáció időszakában távol marad a munkahelyről, iskolából, talán még az utcára sem megy ki. A menstruációs szegénység létezik, elszenvedőin segít a terézvárosi önkormányzat.

Terézváros az első önkormányzat volt, amely megalkotta a menstruációs szabadságról szóló rendeletét. Ez azoknak a nőknek biztosít pótszabadságot, akik komoly fájdalmakat szenvednek el a menstruáció miatt. A most elfogadott intim csomag támogatással az önkormányzat tovább lépett, azaz anyagilag is támogatja a nőket, ha nem tudják beszerezni a higiéniai termékeket.

A támogatást Terézvárosban júliustól a 13 és 52 év közötti nők vehetik igénybe rászorultsági alapon akár egy teljes évre. Az önkormányzat arról is gondoskodik, hogy az igénylés folyamata és a csomag átvétele is diszkrét módon történjen, azaz merjenek a nők segítségért fordulni és élni a támogatással.

Soproni Tamás polgármester szerint a legjobb értelemben vett szabadság alkotóeleme, hogy merünk beszélni azokról a problémákról, amelyekről sokszor egyszerű prüdéria, társadalmi szégyenlősség miatt nem mertünk korábban, pedig emberek százezreit érintik. Mint fogalmazott,

ha nem beszélünk a problémáról, a megoldásról mégannyira sem tudunk.

A menstruációs pótszabadság és az intim csomag biztosítása sok száz nőnek segíthet a nehéz napokban. Terézváros példáját már több önkormányzat követte, felismerve, hogy a nők helyzetének javítása pozitív hatással van a munkahelyi teljesítményre, valamint a családi jólétre is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik