Belföld

Orbán Viktor nem biztos semmiben, és mégis

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A kormányfő elég magabiztos saját tévedhetetlenségét illetően. Történelmi távlatból.

Orbán Viktor a Bild című német lapnak adott interjút. A legolvasottabb német lap abból először annyit közölt, hogy mi a magyar miniszterelnök véleménye az orosz-ukrán háborúról, Putyin orosz elnökről. A kormányfő honlapján közzétett teljes szövegből ugyanakkor már az is kiderül, mit szól hozzá, ha lediktátorozzák, miként látja Európa, illetve a migráció helyzetét.

A miniszterelnök most is felsorolja már nagyon jól ismert érveit, az érdekesebb, amikor általánosságban úgy fogalmaz,

a németek szeretik a migrációt,

de a magyarok óvatosabbak, különbséget tesznek a vendégmunkás és migráns (menekült) között.

Egyértelművé teszi, a kormány nem fizeti be a pénzt, amit a kvóta alapján be nem fogadottak miatt kellene fizetni.

Az összes pénzüket a határ védelmére, Európa védelmére és Németország védelmére kell fordítanunk.

Ha Európában diktátornak nevezik, azzal egyáltalán nem foglalkozik, nem is haragszik.

Ők nem az én választóim.

Summázata szerint nyert, bukott, visszatért. Ez a demokrácia.

Nem ismerek senki mást az európai politikai arénában, aki ilyen teljesítménnyel rendelkezik.

A német populista AfD előretörését nem kívánja értékelni, a pártról csak annyit mond, azért nem szorosabb a kapcsolatuk, mert nem tudni, mi a programja. Európa-barát vagy Európa-ellenes. Orbán Viktor viccnek nevezi, hogy az Európai Parlament elvenné 2024-ben Magyarországtól az Európai Unió tanácsának soros elnökségét.

Az interjúban ezt követően szó esik az unió bővítéséről, Szerbiáról, az EU jövővéről, majd – keretes szerkezetben – újra előkerül Vlagyimir Putyin, akiről azt mondja, bármikor felhívhatná, de most nem tenné, nem lenne értelme.

Miért is tenném? Mi komoly emberek vagyunk. Ha felhívjuk egymást, akkor az azt jelenti, hogy valamit el szeretnénk érni.

Úgy véli, Magyarország nem elég erős ahhoz, hogy az eseményeket a béke irányába terelje, az orosz

egy hatalomalapú nép. És csak egy másik nagyhatalom tudja őket meggyőzni bármiről. De ez az Egyesült Államok. (…) Az egyetlen megoldás, ha az oroszok és az amerikaiak leülnek tárgyalni, és garantálják a békét Európa számára.

Az interjú végén Orbán árnyalja a képet aról, hogy Oroszországot, másokkal ellentétben, erős nagyhatalomnak tartja, és biztos abban, Putyin elnök marad.

Nem vagyok biztos semmiben, mert bizonytalan világban élünk. De valószínűleg az álláspontom azt illetően, amiről itt most beszéltünk, helyesnek fog bizonyulni a jövőben. Eddig – történelmi horizontból tekintve a dolgokat – az összes álláspontom később helyesnek bizonyult: a berlini fal leomlásával kapcsolatosan, a migrációval kapcsolatosan. És úgy gondolom, hogy ez így lesz a béke kérdésével kapcsolatosan is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik