Belföld

Fővárosi közgyűlés: a kormányzati pénzek helyett a Fidelitas játékeurói érkeztek meg

MTI
MTI

Drasztikusan megemeli a főváros a folyószámlahitel-keretét, mert sok állami befizetés nem érkezett be a kasszába, a javaslatot a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén fogadták el.

A döntés értelmében a keretet szeptemberig 25 milliárdról 40 milliárdra bővítik, mert akkor érkeznek be az iparűzési adóból származó bevételek.

A Telex tudósítása szerint Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes elmondta, hogy amennyiben megérkeznek az ígért kormányzati pénzek, akkor a kibővített keretre várhatóan nem lesz szükség, csupán „védőhálóként” tettek javaslatot az emelésre.

Kiss korábban felsorolta azt is, hogy milyen pénzek hiányoznak a főváros költségvetéséből: nem kapták meg a pénzt a kormánytól a trolibeszerzésekre, több kormányzati intézmény tartozik (májusban 4,7 milliárd volt a számlatartozásuk), hiányzik a rezsitámogatás, de a Lánchídra sem utaltak még. Ha minden pénz időben megérkezik, akkor a szeptemberre várt 40 milliárdos hiány 25-re csökkenthető.

Napirend elfogadása után Wintermantel Zsolt a Fidesz frakcióvezetője szólalt fel, aki a héten nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentéssel kapcsolatban kérdezte a főpolgármestert. Szerinte Karácsony Gergelynek el kellene mondania, hogy honnan van az a „bizonyos 500 millió forint”. A frakcióvezető szerint ennyi pénz nem gyűlhetett össze mikroadományokból, ezért vizsgálóbizottság létrehozását javasolta.

Wintermantel felszólalása után a Fidelitas aktivistái jelentek meg az ülésteremben, akik egy molinót fogtak, amin az szerepelt, hogy „500 millió mikroadományokból? Kit néztek hülyének?”. Az aktivisták egy része játékeurókkal és játékdollárokkal teletömött aktatáskákat is fogott.

Karácsony főpolgármester a jelenet után közölte: nem érti, hogy a fideszes képviselők miért kritizálják azzal, hogy nem budapesti ügyekkel foglalkozik, mikor épp az ilyen ügyek miatt nem tudnak ezekkel haladni:

Az önök ingerküszöbét nem éri el az, hogy Budapest az egyetlen település, ami nem kapott állami rezsikompenzációt, az önök ingerküszöbét nem lépi át, hogy a kormánnyal kötött megállapodást a magyar kormány megszegi, az önök ingerküszöbét semmi nem lépi át, ami a budapestieknek fontos

– mondta a Karácsony.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik