Belföld

Népszava: Nem kap állami pénzt az ORÖ, így fizetésképtelen lesz

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Ha a Belügyminisztérium valóra váltja a fenyegetését, és nem utalja át a július 15-ig esedékes támogatást, annak nagyon súlyos következményei lesznek, az ORÖ csődhelyzetbe jut – nyilatkozta a Népszavának Lakatos Oszkár, az ORÖ elnöki teendőket ellátó általános elnökhelyettese. A lap felidézi: a közelmúltban tárgyalóasztalhoz ültek az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) és a Belügyminisztérium képviselői, és ezen a megbeszélésen a minisztérium egyértelművé tette, hogy a harmadik negyedévre járó mintegy 170 millió forintos költségvetési támogatásból csak azt az összeget utalja át az ORÖ-nek, amely a testület fenntartásában lévő két iskola működtetéséhez szükséges.

Lakatos a Népszavának elmondta, ha nem kapnak támogatást, akkor az ORÖ nemhogy a képviselők tiszteletdíját és költségtérítését, de a hivatal munkatársainak bérét sem tudja kifizetni, sőt: még a rezsiszámlákat se. Közüzemi tartozás esetén pedig az ORÖ a későbbiekben sem juthat állami támogatáshoz. Lakatos politikai támadást sejt a háttérben, és szerinte a Belügyminisztérium nem együttműködő partnerként, hanem a hatáskörét túllépve nyomozó hatóságként működik. Az ORÖ közgyűlése ezért is döntött úgy nemrég, kezdeményezi, hogy a testület szakmai irányító feladatköreit a Belügyminisztérium helyett a Miniszterelnökség vegye át. Egyelőre nem tudni, mutatkozik-e bármifajta esély arra, hogy a kérésnek legyen foganatja – írja a Népszava.

Az egyre súlyosbodó konfliktus hátterében egy szövevényes elszámolási vita húzódik. A Belügyminisztérium hat tételben összesen közel 540 millió forintot követel az ORÖ-től. A tárca a költségvetési támogatást az általa követelt összeg fejében akarja elvonni. Az ORÖ ugyanis akkor sem tudna fizetni, ha akarna, Lakatos Oszkár szerint a számlájukon nincs pénz: ami volt (33 millió forint), azt a minisztérium már leemelte – írja a lap.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik